Crocus cancellatus subsp. damascenus

Çiçeklenme:             Eylül - Ekim
Dağılım:                   İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi / Adana,  Kahramanmaraş, Konya, Sivas, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Hakkari, Malatya, Muş, Van,  / Suriye, Lübnan, Irak, İsrail, Ürdün
Yükseklik:               50m. – 2000m.
Habitat:                   Kuru Kayalık yamaçlar, makilikler hafif çalılık alanlar ve yarı çöl step alanlar.
Çiçekler:                  Beyaz veya çok açık mavi renktedir, Çiçeklerin dışı çoğunlukta kuş tüyü gibi çok ince çizgilidir, Çiçek merkezi beyaz ve bu beyazlık merkezden taç yaprakların uçlarına doğru uzanır. Varyasyonu çok zengindir.           
Segmentler:             Stil çok parçalı, genellikle sarı renktedir. Anterler sarı, sıklıkla stili geçer ve karşılıklı bir birine doğru kıvrılırlar. Brakteol belirgin olarak görülmez.
Yapraklar:              Yapraklar ilkbaharda çıkmaya başlar. 2-3mm. genişliğindedir.
Korm ve tunik:       Çok kaba, kalın (6m. veya üzeri) örgülü bir tunik yapısı var. Örgüler çok gevşektir ve bu özelliği ile diğer alt türlerinden ayırt edilir.
Benzerleri:              subsp. cancellatus (brakteol belirgin olarak görülmez, corm daha küçük. Ve örgülü tunik kısım daha incedir. 5mm. veya daha ince )
                                 subsp. mazziaricus (brakte ve brakteol belirgin olarak görülür. Stilus daha uzun ve gösterişlidir.)
                                 subsp. lycicus (çiçekler beyaz, stil çok parçalı ve anterlerin boyunu geçmez.)
                                 subsp. pamphylicus (anterler beyaz, stil turuncu -kırmızı ve anterlerden daha kısadır)
Yetiştirme:              Kültürel olarak yaygın bir tür değildir. Uzun ve kuru bir yaz uykusu gerekir. Kışında çok fazla su istemez. Geç ilkbahar yağmurlarında zarar görebilir. Eylülde ilk önce bu tür çiçek açmaya başlıyor. Kışları çok fazla yağışlı yerlerde yetiştirilmesi biraz zor olabilir.

 
İsrail'in güneyinden Negev Çöllerinden bir şam çiğdemi. Bu bölgedeki örnekler Türkiye'dekilere kıyasla  anterler daha uzun ve stilus çok kısa açık sarı veya kırmızı renkli olabiliyor. Fotoğraf; Oron Peri Negev 850 m. - 1100 m.


             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder