Crocus moabiticus

Çiçeklenme:             Kasım - Aralık
Dağılım:                   Kuzey Ürdün / Moab, Madaba
Yükseklik:               750m.
Habitat:                   Yarı çöl olan taşlık ve kısa çalılıklar.
Çiçekler:                  Çiçekler küçük ve açık renkli, koyu mor - mavi çizgiler seyrek ama çok belirgindir. Çiçek boğazı beyaz veya morumsu çizgili. Çiçekler bir kez açıldıktan sonra bir daha kuruyana kadar kapanmaz. Varyasyonu doğada çok zengindir.
Segmentler:             Stilus üç parçalı, kırmızı, bölünme aterlerin dibinden başlar ve anter seviyesine veya biraz daha yukarılara çıkar. Apekste genellikle iki üç adet belirgin kulaklara bölünür. Anterler sarı, filamentler beyaz
Yapraklar:              Yapraklar çiçeklenme döneminden sonra çıkmaya başlıyor. 14-17 adettir. (ancak yinede yükseklik ve yağışlara bağlı olarak bazen çiçeklenme döneminde görülebilir)
Korm ve tunik:       İnce ağımsı fibrilli ve boyunlu 5-6mm.
Benzerleri:              oreocreticus (stilus daha kısa, anter seviyesinde veya çok az geçiyor,)
                                 cartwrightianus ( yapraklar çiçeklenme döneminde görülür)
                                 naqabensis (korm tunik boyunsuz)
Yetiştirme:              Kültürel olarak çok nadir bulunan bir türdür. Kışları ılık, çok uzun ve sıcak bir yaz istiyor. Yazın yağacak tek bir yağmurda kormlar çürüyebilir. Kış mevsiminde çok fazla sulanmaması gerekir. İki haftada bir kez sulanması yeterlidir. Nisandan sonra sulamanın kesilmesi gerekir. Kış aylarında ışıksız ve kapalı giden havalarda bile bitki yine dengesini kaybedebilir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder