Crocus serotinus subsp. salzmannii

Çiçeklenme:             Ekim - Kasım
Dağılım:                   Batı Akdeniz / Fas, Güney Orta ve Kuzey İspanya
Yükseklik:               100m. – 2350m.
Habitat:                   Kalkerli kayalıklar, asitli kumsal alanlar, çam ormanlarındaki açık alanlar, küçük çalılık araları ve çalılık alanlarda bulunuyor.
Çiçekler:                  Kokulu fakat çok değişken renklerdedir. Yoğunlukla açık ve koyu mor renklerinde, krem, açık sarı ve sarı arasında değişen boğaz renkleri bulunuyor. Taç yaprakların dışı daha renkli veya damarlıdır.
Segmentler:             Stilus sarı portakal, anterlerin üzerinden kısa parçalara ayrılır.
Yapraklar:              Yapraklar çiçeklenme döneminde var veya uçlarını yeni yeni göstermeye başlamıştır.
Korm ve tunik:       İnce zarımsı dikine fiberlere bölünür
Benzerleri               subsp. serotinus (kaba örgülü tunik)
                                 subsp. clusii (kalın fiberli tunik)
                                 nudiflorus (yapraksız olarak çiçek açar, boğaz net beyaz ve tüysüz, (tüm serotinus türleri pubescent boğazlı ve yapraklı halde çiçeklenir ) )
Yetiştirme:              Kültürel olarak en yaygın olan türlerden birisidir. Fakat virüssüz temiz örnekler bulmak pek kolay değil. Kültürel olarak piyasada iki albinosu var bir tanesinde boğaz beyaz ‘El Torcal’ diğerinde ‘Albus’ ise boğaz sarıdır. Kuzey Afrika ve daha düşük yükseltiden gelen örnekler uzun kuru bir yaz istiyor ve kültürel olarak yavaş çoğalıyorlar. Oysa İspanya’dan daha yükseklerden gelen örnekler daha güzel çoğalabilir ve yaz yağmurlarına karşı sorunsuzca yaşayabilirler.
 Bu tür henüz benim koleksiyonda bulunmadığı içim doğa ve fotoğraf dostu olan bir arkadaşın arşivinden özel izini ile buraya ekliyorum.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder