Crocus suworovianus

Çiçeklenme:             Eylül - Kasım
Dağılım:                   Kuzey Doğu Anadolu  / Kars, Artvin, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon, Bayburt / Kafkasya
Yükseklik:               2000m. – 3100m.
Habitat:                    Kayalık, taşlık ve dağınık çalılık alanlar.
Çiçekler:                  Huniye benzer şekilde beyaz, veya çok açık leylak renklidir. Damarlar ve boğazdaki sarı benekler çok siliktir. Taç yaprakların uçları genellikle sivridir.
Segmentler:             Çiçek boğazındaki benekler küçük ve siliktir, stilus anterlerin seviyesinde çok kısa parçalara ayrılır. Stilus çok açık sarı, anterler kirli beyaz, filamentler ve çiçek boğazı parlak beyaz ve tüysüzdür.
Yapraklar:              Yapraklar ilkbaharda çıkmaya başlar
Korm ve tunik:       Zarımsı tunik ve doğada kormlar yatay haldedir.
Benzerleri:               subsp. kotschyanus (korm doğada dikey, çiçekler daha açık renkli ve boğazdaki yüzük daha belirgindir.)
                                  subsp. cappadocicus (çiçekler çok koyu renkli, belirgin damarlı ve korm doğada yatay halde bulunur. Çiçek boğazı tüysüzdür!)
                                 subsp. hakkariensis (çiçekler açık renkte, damarlar silik, taç yapraklar üçgenimsi, boğazı tüylü, korm doğada yatay haldedir.)
                                 karduchorum (stilus çok parçalı beyaz ve anterlerin üzerindedir)
                                 vallicola (çiçeklerin tepesi içe doğru kapalı, kormlar dikey konumdadır)
Yetiştirme:              Kültürel olarak yaygın bulunan bir türdür. Uzun ve karlı bir kış isteği vardır. Yazları ılıman ve nemli olması gerekir. Yazın çok fazla kurumayı sevmez. Bu türün neredeyse İstanbul gibi kışı hiç olmayan yerde yetişmesi kolay değil.




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder