Crocus ancyrensis

Çiçeklenme:              Mart - Nisan
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / İç Anadolu Bölgesi / Ankara, Yozgat, Kayseri, Kahramanmaraş, Sivas, Zonguldak, Karabük, Kastamonu, Samsun, Amasya, Çorum, Bolu
Yükseklik:                 1000m. - 1600m.  
Habitat:                     Dağların zirvelerindeki kayalıklar arasındaki açık alanlar, meşelik ve ardıç korulukları, çalılık altlarında ve genellikle güneş alan boşluk alanlarda yaygın olarak görülür.
Çiçekler:                    Parlak sarı veya portakal renktedir. Çiçek tüpü daha açık ve parlaktır ancak bazı formlarda koyu kahve renktedir.
Segmentler:                Stilus 3 parçalı sarı veya portakal renkli, anterler seviyesindedir. Anterler sarı, filamentler kısa ve tüysüz parlaktır.
Yapraklar.                  Çiçeklenme döneminde mevcut, boyu çiçek seviyesinin biraz altındadır.
Korm ve tunik:           Tunik çok kaba ve belirgin olarak örgülüdür.
Benzerleri:                  chrysanthus  (korm çok sert gevrek ve yüzüklü) 
                                     sieheanus (korm zarımsı, )
                                     gargaricus (çiçeklenme döneminde yapraklar bulunmaz, çiçekler vernikli gibi parlak, brakteol yok (C. ancyrensis’te mevcuttur.)
                                     herbertii (kormlar küçük, stalonlu, çiçekler vernikli gibi parlak )
Yetiştirme:                  Kültürel olarak en yaygın türlerden birisidir. Her türlü iklim şartlarına çok kolay uyum sağlıyor. Kış soğuklarına karşı dayanıklı, yazında çok fazla sıcak istemez ve yaz yağmurları sorun çıkarmıyor. Ekildiği yerde birkaç yıl aynı yerde kalsa bile çok güzel gelişebilir. Benim bahçede çok uzun zamandan beri bulunuyor ve tek bir soğanı bile kaybettiğimi hatırlamıyorum. 
Fotono1'den Yunus Özel'in Kastamonu civarında çektiği çok güzel bir Ankara çiğdemin fotoğrafını ekliyorum. Bu formda çiçek tüpü siyaha yakın koyu renkli ve stilus açık renklidir. Kendisine buradan fotoğraf için ayrıca teşekkür ederim.


Bir kaç kare de Sivas Sızır taraflarından 
Fotoğraf; agaclar.net'ten Yaşar Ulutaş. Kendisine çok teşekkür ederim...













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder