Crocus reticulatus

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Kuzey İtalya,  Eski Yugoslavya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Ukrayna, Kırım, Kafkasya ve Türkiye / Mersin, Adana, Amasya
Yükseklik:                 0 m. – 2100 m.  
Habitat:                     Kuru otluk, açık alanlardaki taşlık ve koruluk alanlar
Çiçekler:                    Beyaz, bazen krem zemin üzerine bordo – kahve rengi ince bol şeritli, veya geniş üç şeritli, şeritler belirsiz veya hafif benekli örnekler de vardır. Güneşli havalarda yıldız gibi çiçekleri tamamen açılır. Çiçek tüpü genellikle daha uzun ve çiçekler C. biflorus gibi tam dik durmuyor ve yanlara doğru eğilir. Çiğdemler içinde sadece bu iki türde (C. hittiticus ve C. reticularus) dıştaki taç yapraklar içteekilere oranla daha incedir. Çiçek boğazı beyaz, açık sarı veya sarıdır. Varyasyonu çok zengindir.
Segmentler:                Stilus 3 parçalı, sarı veya portakal renkli, anterlerlerin ortasından itibaren kısa 3 parçaya ayrılır ve anterlerin tepe seviyesine kadar ulaşır. Anterler sarı, filamentler açık sarı ve boğaz beyaz veya nadiren çok açık sarıdır.
Yapraklar.                  Yapraklar  3-4 adet, 1 mm. genişlikte, çiçeklenme döneminde çiçeklerin boyunda veya bir miktar altında bulunur.
Korm ve tunik:           Kaba ve belirgin örgülüdür.
Benzerleri:                  ancyrensis (çiçekler sarı) 
                                     diğer biflorus türleri  (ince zarımsı veya kabuklu tunik )
                                     angustifolius (Çiçekler sarıdır.)
Yetiştirme:                  Doğada yaygın olduğu oranda kültürel ortamda yaygın değil. C. biflorus türlerine oranla  daha az sayıda çiçek verir. Ben bu türün örneğini Almanya’dan bir arkadaştan aldım. Orijini Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinden  gitme. Herhangi bir yaz veya kış koruması gerektirmeyen bir türdür. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder