Crocus robertianus

Çiçeklenme:            Kasım - Aralık
Dağılım:                   Kuzey Yunanistan
Yükseklik:               450m. – 900m.
Habitat:                   Meşe ormanlarının kenarlarında, Çalılık etrafları, Genellikle kumsal ve hafif gölgeli ağaç altlarında bulunur.
Çiçekler:                  Çok açık mavi veya beyaz renkteki çiçekleri niveus gibi iri ve çok güzel yuvarlak şekildedir. Yunanistan’da yetişen en iri iki çiğdemden birisi robertianus diğeri niveus’tur.
Segmentler:             Stilus açık sarı üç parçalı ve anterlerin tepesinden bölünmeye başlar ve anterlerin üzerindedir. Anterler, filamentler ve boğaz sarıdır.
Yapraklar:              Yapraksız olarak çiçeklenir.
Korm ve tunik:       Kaba ve örgülü bir tunik yapısı vardır.
Benzerleri:              niveus (tepe önce üçe daha sonra uçlarda çok parçalara bölünür, yapraklı olarak çiçeklenir, korm ince ağımsı fibrilli )
                                 atticus (genetik olarak en yakın olan türdür fakat ilkbaharda çiçeklenir)
Yetiştirme:              Kültürel olarak çok yaygın bir tür değildir. Belki de kuzey ülkelerinde açık bahçelerde yetiştirilmesi daha zor olduğu için olabilir. Biraz gölgeli ortamı tercih ettiğine göre yaz yağmurlarına bir miktar toleranslı olması gerekir. Kumlu toprağı tercih ettiğine göre drenajın iyi olması durumunda İstanbul şartlarında yetişmesi gereken bir tür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder