Crocus x paulineae

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Bolu (Abant)
Yükseklik:                 1450m. - 1550m.  
Habitat:                     Çam ağaçlarının aralarındaki açık alanlarda,  kayalıklar arasındaki açıklık alanlarda  C. abantensis ile C. ancyrensis türlerinin birlikte görüldüğü yerlerde ara sıra görülebilir.
Çiçekler:                    Koyu portakal, açık veya koyu kahve renklidir.  Kısaca içine Abant sosu konmuş Ankara çiğdemi diyebiliriz. Genellikle çiçeklerin dışı daha koyu renkli iç tarafları ise sarıdır.
Segmentler:                Stilus 3 parçalı sarı veya portakal renkli, anterler seviyesindedir. Anterler, filamentler ve boğaz sarıdır.
Yapraklar.                  Çiçeklenme döneminde mevcut, boyu çiçek seviyesinde veya biraz altındadır.
Korm ve tunik:           Tunik çok kaba ve belirgin olarak örgülüdür.
Benzerleri:                  ancyrensis  (Parlak veya koyu sarıdır oysa x paulinea kahverenginin tonlarındadır.)                                   
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok yaygın olmayan bir türdür.  Abant ile Ankara çiğdeminin bir melez örneği olmasına karşılık bahçe şartlarında aynen bir Ankara çiğdeminin özelliğini göstererek çok kolay yetişiyor. Benim elimdeki iki örnekte tohum tutmuyor ama çok güzel çoğalıyor,  Yaz veya kış hiçbir korumaya ihtiyaç duymuyor.
  Doğrusu bu türü yeni bir tür gibi ekleyip eklememekte kararsız kalmıştım zira iki akraba türün aynı lokasyonu paylaştığı her yerde melez örneklerin bulunması çok doğaldır. Mesela Uludağ milli parkında C. chrysanthus x  C. biflorus subsp. pulchricolor,
Gembos yaylasında   C. chrysanthus x C. biflorus subsp. isauricus ve benzeri daha farklı melezlerde bulunuyor. Fakat bu diğer melezler için yayınlanan her hangi bir bilimsel yayın bulunmuyor. Bunun için ise özel bir bilimsel yayın yapılmış ve bir İngiliz bitki ressamı olan ve çiğdemlerin çizimlerini yapan M. Dean Paulin’in ismi verilmiş. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder