Crocus beydaglarensis

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Antalya / Beydağları
Yükseklik:                 1000 m. - 1200 m.
Habitat:                     Çam ormanları açıklıklarındaki kayalık ve ışık alan açıklık yerler.
Çiçekler:                    Çiçekleri iç yüzü tek renk beyaz, herhangi bir çizgi bulunmaz, taç yaprakların dışı ise çok ince çizgili, (hiç bir formda noktalı paternler bulunmuyor) çiçek boğazı sarı, çiçek tüpü beyaz üst taraflar mordur.
Segmentler:                Stilus üç parçalı, portakal veya kırmızı renkli, anterlerin tepesine yakın bir yerlerden bölünmeye başlar, anterlerin üzerinde, nadiren anterler seviyesindedir. Anterler 8-16 mm. sarı (çok nadiren uçları siyahlı örnekler mevcut), Filamentler 5-8 mm. sarıdır. 
Yapraklar:                  Yapraklar yeşil renkte, 3-7 adet, 1-2 mm. eninde, 2 nadiren 1 ribli, çiçeklenme döneminde çiçeklerden daha kısadır.
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu, geniş parçalara ayrılır, yüzüklerde diş görülmez. 
Benzerleri:                  C. atrospermus'un  bazı açık renk formları bu türe çok benziyor fakat bu türün tohumları siyahtır. Bölgede bu türe çok benzeyen başka lokasyonlarda bulunuyor fakat sadece tek bir lokasyon bu yeni türü destekliyor.                
Yetiştirme:                  Kültürel olarak tamamen yeni bir türdür. Soğuk, karlı bir kış ve serin bir yaz istiyor. Benim bu türden örneklerim henüz çok yenidir.  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder