Crocus adamioides

Çiçeklenme:              Ocak - Şubat
Dağılım:                     Endemik! / Türkiye / Kırklareli (Belki Bulgaristan’da olabilir)
Yükseklik:                 200 m. – 1000 m.  
Habitat:                     Meşelik etraflarındaki açık, çimenlik, taşlık ve hafif çalılık alanlar
Çiçekler:                    Beyaz nadiren açık mavi renktedir. Taç yaprakların dışında, koyu mavi renkten gölgeye benzer bir leke bulunur. Bu koyu leke genellikle taç yaprakların ortasına kadar, çok nadiren taç yaprakların tepesine kadar çıkar. Bu mavi bölgeden dolayı tomurcuk halindeyken çiçekler mavi renkte ancak açıldıktan sonra ise beyaz görünür. Çiçek tüpünün üst tarafları ve taç yaprakların alt kısımları daha koyu mavi renklidir. Benim Kırklareli taraflarında incelediğim lokasyonların hiç birinde çizgili veya noktalı örnekler yoktu. Çok uzun aramalar sonunda sadece iki tane Edirne taraflarında bir yerde buldum.  Oysa Bulgaristan ve Sırbistan taraflarındaki örneklerin tamamı hafif çizgili gibi görünüyor. Muhtemelen oralarda bulunanlar da bir başka tür olabilir.
Segmentler:                Stilus portakal veya kırmızı renkte, anterlerin ortasından itibaren üç parçaya ayrılarak anter seviyesinde kalır. Stigma tepeye doğru genişleyerek bir tarafı yırtılıyor. Anterler, filamentler ve çiçek boğazı sarıdır. Filamentler ortalama 2-3 mm. gibi kısadır.
Yapraklar.                  Yapraklar  2-4 adet, genelde 1mm.  nadiren 1.5 mm. genişlikte, yaprak altı olukta bir nadiren iki tane rib vardır. Yapraklar çiçeklenme döneminde çiçeklerin biraz daha altında mevcuttur.
Korm ve tunik:           Tunik sert yapılı, dikine çok geniş barçalara ayrılır, alt taraflarda yüzükler bulunur ve yüzüklerin en dıştakilerinde çok hafif ve çok kısa dişler görülür.
Benzerleri:                  Genetik soy ağacına göre en yakın akrabaları C. pulchricolor, C. leucostylosus, C. danfordiae,  C. punctatus tur.  Morfolijik olarak ise bazı formları C. pulchricolor’a benziyor fakat bu tür ise çok belirgin zarımsı bir tuniğe sahiptir.
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok yaygın değildir. Genellikle yaygın olan ve C. adamii olarak bilinen tür Kafkasya kökenli olanıdır. Bu tür oldukça düşük yükselti türü olduğu için İstanbul şartlarında bahçelerde çok güzel yetişiyor. Kurak bir yaz isteği olsa da yaz yağmurları herhangi bir sorun yaratmıyor. Açık bahçede hiç bir müdahale yapmadan kolaylıkla yetişen bir türdür.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder