Crocus malyi

Çiçeklenme:              Mart - Nisan
Dağılım:                     Hırvatistan / Mt. Velebit
Yükseklik:                 300 m. – 1000 m.
Habitat:                     Kalkerli formasyon aralarında kısa otluk alanlarda ve çam ormanları etraflarındaki açıklıklarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler tekdüze beyaz renklidir. Sadece çiçek tüpü daha koyu renkli ve şeritlidir. Bazen bu şeritler biraz uzayarak taç yaprakların alt kısmında belirginleşir. Bazen de dıştaki taç yaprakların uçlarında çentik şeklinde görülür. Çiçek boğazı sarı veya açık sarı renktedir.
Segmentler:                Stilus portakal renkte, anterlerin tepe kısmından kısa üç parçaya ayrılır, parçaların uçları fırfırlı ve anterlerden belirgin olarak daha uzundur. Anterler sarı ve filamentler açık sarıdır.
Yapraklar.                  Çiçeklenme döneminde yapraklar çiçeklerin seviyesinde veya daha  uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik dikey fibrillidir.
Benzerleri:                  Genetik soy ağacına göre yakın bir akrabası bulunmuyor. Morfolojik olarak bazı C. vernus formlarına benziyor olsa bile, sarı olan çiçek boğazı ile bu gruptan ayırmak çok kolaydır.  Doğrusu ben bu türe benzeyen bir başka türde göremiyorum.                    
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok kolay yetişen ve yaygın bulunan bir türdür. Benim bahçe şartlarında geç çiçek açan birkaç türden birisi olmasına rağmen gayet sorunsuz olarak çok güzel gelişiyor. Hiçbir yaz veya kış korumasına ihtiyacı yok. Yaz yağmurlarına karşı gayet toleranslı bir türdür.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder