Crocus suaveolens


Çiçeklenme:              Mart - Nisan
Dağılım:                     İtalya / Roma,  Terracina,  Fondi, Itri (C. imperati’nin kuzeyinde dağılım gösteriyor)
Yükseklik:                 0 m. – 700 m.
Habitat:                     Kalkerli topraklarda, seyrek çam ağaçları aralarında, kuru otluk alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler çok güzel leylak tondadır. Çiçeklerin dışı krem veya ten renkli, kısa veya uzun ince şeritlidir. Çiçeklerin iç yüzü ise parlak leylak mor tondadır. Çiçek boğazı sarı renklidir. Çiçek tüpü şeritlidir. Çiçekler görünüş olarak C. imperati’ye çok benziyor fakat C. suaveolens’in çiçekleri daha ince yapılı ve çok güzel kokuludur. Taç yaprakların dışındaki şerikler biraz daha siliktir.
Segmentler:                Stilus sarı veya portakal renkte, kısa üç parçalı, stigma fırfırlı anterler seviyesinde veya daha kısadır.  Anterler ve filamentler sarı renklidir.
Yapraklar.                  Çiçeklenme döneminde yapraklar çiçeklerin seviyesinden daha uzundur ve genellikle yere yatay olarak büyüyorlar. Brakteol bulunmaz.
Korm ve tunik:           Tunik zarımsı ve alt kısımdan itibaren dikey fibrillere ayrılır.
Benzerleri:                  C. versicolor, (taç yapraklar ten renginde değil, taç yaprakların içtekileri ve iç yüzü ince belirgin çizgilidir)
                                     C. imperati, (brakte ve brakteol bulunur, çiçekler kokusuz ve daha iri yapılıdır)
                                     C. corsicus (boğaz ve filamentler beyaz, taç yaprakların dışı ten renginde değildir,)                 
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok kolay yetişen ve yaygın bulunan bir türdür.  Sıcak bir yaz isteği olmasına rağmen yağmurlara karşı dayanıklıdır. ’De Jager’ çok yaygın bulunan bir kültür formudur. Benim koleksiyonumda da bu form bulunuyor. Açık bahçe şartlarında çok güzel gelişip çiçek açıyor. Hiçbir korumaya ihtiyaç duymuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder