Crocus artvinensis

Çiçeklenme:              Ocak - Şubat
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Kuzey Doğu Anadolu  / Artvin
Yükseklik:                 300 m. - 500 m. (Tübives 200-3000)
Habitat:                     Volkanik kayalık yamaçlar, çalılık ve seyrek pinus orman açıklıklarında tercihen humuslu topraklarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler beyaz ve leylak tonlarda, taç yaprakların dışında bir geniş orta şerit ve etrafında iki kısa şerit bulunur. Bu diğer biflorus alt türlerinde nadiren bulunsa da bu türde ağırlıklı olarak bu formdadır. Taç yaprakları nispeten incedir. Çiçek boğazı sarı renktedir. Çiçek tüpünün üst tarafları koyu kahve renkte çizgili veya tamamen kahve renktedir.
Segmentler:                Stilus sarı tonlarda, anterlerin tepe kısmından üç kısa parçaya ayrılır ve anterlerden daha uzundur.  Anterler ve filamentler sarı renklidir.
Yapraklar:                  Yapraklar alttan her iki yanda 2 şer ribli, 4-8 adet,  1.5-3mm. genişlikte ve çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesindedir.
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu alt kısımdan parçalara ayrılır. Ve yüzüklüdür.
Benzerleri:                  C. adamii (yapraklar 3-4 adet, ) 
                                      C. fibroannulatus (korm fibrilli, median şerit bulunmaz, taç yaprakların iç yüzü damarlı, stilus dal uçları fırfırlıdır)
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok nadir bir türdür. Geldiği doğal ortamı dikkate alırsak soğuk uzun bir kış ve serin bir yaz isteği var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder