Crocus cartwrightianus

Çiçeklenme:             Ekim - Kasım
Dağılım:                   Yunanistan / Attica / Atina etrafında
Yükseklik:               0m. – 1000m.
Habitat:                   Kalkerli kayalık, taşlık ve hafif çalılık alanlar.
Çiçekler:                  Çiçekler çok değişken renklerdedir. Koyu leylak damarlı, açık leylak damarsız, düz beyaz, çiçek merkezi daha koyu  renklidir. Hatta boğazı tamamen mavi olan beyaz formları bile vardır. Uzun stilus ile hemen ilk bakışta dikkatleri üzerine çekiyer. Bu uzun stiluslar toplanıp kurutularak safran elde edilir.  Çiçekler bir kez açıldığında bir daha kapanmaz. Boğazda tüylü yüzük bulunur bu iki önemli fark sayesinde en yakın türü olan C. oreocreticus'tan ayrılır.
Segmentler:             Stilus üç parçalı, kırmızı, bölünme aterlerin dibinden başlar ve taç yaprakların uçlarına kadar uzar. Anterler sarı, filamentler leylak veya morumsudur. Boğazda tüylü bir yüzük bulunur.
Yapraklar:              Yapraklar çiçeklenme döneminde mevcuttur.
Korm ve tunik:       İnce ağımsı fibrilli boyunlu
Benzerleri:              oreocreticus (stilus daha kısa, anter seviyesine veya çok az geçiyor, boğazda tüylü yüzük bulunmaz, çiçekler gece kapanır.)
                                 moabiticus ( yapraklar çiçeklenme döneminde görülmez)
                                 sativus (tek renk ve kısır bir klon)
Yetiştirme:              Kültürel olarak yaygın ve kolay bulunan bir türdür. Humuslu,  drenajı iyi bir toprak, sıcak ve kuru bir yaz ister. Yaz yağmurlarına önlem almak gerekir. Kışında donmalara ve fazla yağışa karşı önlem alınması gerekir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder