Crocus oreocreticus

Çiçeklenme:            Ekim - Kasım
Dağılım:                  Yunanistan / Girit (Girit adasındaki dağların tepesindeki kayalıklar)
Yükseklik:               1000m. – 2000m.
Habitat:                   Kalkerli kuru kayalık, taşlık ve açıklık alanlar.
Çiçekler:                  Çiçekler koyu veya açık leylak tonlarda, belirgin damarlı, benzer türlerine oranla en küçük olanıdır. Taç yaprakların dışı krem veya ten renginde, uçları genellikle sivridir.
Segmentler:             Stilus üç parçalı, kırmızı, bölünme anterlerin dibinden veya hemen üstünden başlar ve anter seviyesine veya daha yukarı çıkar. Anterler sarı, filamentler leylak veya beyazdır.
Yapraklar:              Yapraklar çiçeklenme döneminde veya hemen ardından çıkmaya başlıyor.
Korm ve tunik:       İnce ağımsı fibrilli
Benzerleri:             cartwrightianus  (stilus anterlerin üzerinde hatta bazen taç yaprakların üzerindedir, çiçekler geceleri açık kalır, boğazda tüylü bir yüzük bulunur.)
Yetiştirme:              Kültürel olarak yaygın bulunan bir tür değil. Sıcak ve kuru bir yaz ister. Yaz yağmurlarına karşı nispeten tolerans gösterebilir. Kışında donmalara ve fazla yağışa karşı önlem alınması gerekir.

Bu tür benim koleksiyonumda henüz bulunmuyor ve benim Girit'e gitmem pek olası değil bende Flemish Rock Garden dan bir arkadaştan izin alarak fotoğraflarını buraya ekliyorum. 
Fotoğraflar izinsiz olarak başka yerde kullanılamaz. Fotoğraflar için kendisine ayrıca buradan teşekkür ederim.

Fotoğraflar Girit'te 1100 m. yükseklikte çekilmiştir.


  Bu aşağıda ekleyeceğim fotoğraflar yine Girit'te fakat 500 m. yükseklikte Spili'de çekilmiştir. Daha öncekikayıtlarda bu türün sadece 1000 - 2000 m. yüksekliklerde yaşadığı biliniyordu.



Doğa fotoğrafçısı Ahmet Verun'un Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'sinde çekmiş olduğu çok güzel koyu renkli bir form.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder