Crocus kotschyanus subsp. kotschyanus

Çiçeklenme:             Eylül - Kasım
Dağılım:                   Güney Anadolu / Orta ve Doğu Toroslar / Konya, Karaman, İçel, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay / Suriye, Lübnan
Yükseklik:               550m. – 2600m.
Habitat:                    Taşlık, dağınık çalılık ve çayırlık alanlar.
Çiçekler:                  Açık leylak, açık mavi veya beyaz renkte, hafif damarlıdır. Çiçek merkezinde açık sarı ve etrafında koyu sarı veya portakal renginde yüzük bulunur. Bu yüzükler bu grubu diğer gruplardan ayıran en temel özelliktir. Çiçek tüpü beyaz veya kirli beyazdır ve herhangi bir çizgi veya işaret bulunmaz. Çiçek sap ile birleştiği kısımda belirgin bir sarılık vardır. Bu boğazdaki koyu renk yüzüğün varlığının bir belirtisidir.
Segmentler:             Çiçek merkezi limoni etrafı yüzüklü, stilus dik, anterlerin seviyesini geçtikten sonra belli belirsiz parçalara ayrılır. Stilusun alt tarafları limoni beyaz ve tepesi sarıdır. Anterler beyaz, filamentler krem, parlak ve tüysüzdür. 
Yapraklar:              Yapraklar ilkbaharda çıkmaya başlar
Korm ve tunik:       Kormlar üstten ve alttan basıkça ve doğada dik pozisyondadır.(diğer alttürlerde doğada yataydır) Tunik açık kahve renkli, ince ve zarımsıdır.
Benzerleri:               subsp. cappadocicus (çiçekler çok koyu renkli, belirgin damarlı ve korm doğada yatay halde bulunur)
                                  subsp. hakkariensis (çiçekler açık renkte, damarlar silik, taç yapraklar üçgenimsi, boğazı tüylü, korm doğada yatay haldedir.)
                                  pulchellus (çiçek boğazı tamamen sarı, etrafında yüzük bulunmaz ve korm çok sert ve yüzüklüdür.
Yetiştirme:               Doğada olduğu gibi kültürel olarak ta çok yaygın ve sevilen bir türdür. Çok kolay yetişir korm etrafında her yıl bol miktarda pirinç gibi yavru oluşturur. Sıcak bir yaz ve soğuk bir kış isteği vardır. Yaz yağmurlarına karşıda nispeten toleranslıdır. 




Kahramanmaraş taraflarında çekilmiş çok güzel ve farklı bir formu. Bu örnekte stilus belirgin bir şekilde çok parçalı ve anterlerin bir hayli üzerindedir.
Fotoğraf Ahmet Mengüç Uludaz Dağı 25/09/12



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder