Crocus sativus



Çiçeklenme:                   Ekim – Kasım
Dağılım:                          Batı Karadeniz / Kastamonu, Safranbolu / İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Türkiye, İran, Hindistan
Yükseklik:                       -0m. – 1800m.
Habitat:                           Doğal olarak hiçbir yerde bulunmaz. Sadece Safranbolu taraflarında çok kısıtlı olarak birkaç aile tarından safran üretimi için yetiştirilmektedir.
Çiçekler:                          Geniş, leylak – mor renkli, çiçek merkezi biraz daha koyu ve damarlıdır. Kültüre alınmış tek bir klondan üretildiği için herhangi bir başka rengi bulunmuyor. 
Segmentler:                     Stilus kırmızı, çok uzun ve taç yaprakların dışına sarkıyor. Anterler sarı, filamentler mor, çiçek boğazı diğer bölümlere oranla daha koyu renklidir. 
Yapraklar:                      Çiçeklenmeden önce çıkmaya başlar ve çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya daha uzundur. 
Korm ve Tunik:              Dikine ağımsı fibrilli ve boyunsuz
Benzerleri:                       C. cartwrightianus (renkler açık, koyu, beyaz olabilir.)
Yetiştirme:                       Kültürel olarak çok yaygın bir türdür. Her yerde bulmak mümkün. Genel kanı olarak bu tür çok eskiden C. cartwrightianus türünden seleksiyon yapılmış çok güzel bir klondur. Binlerce yıllık kültürel tecrübesinden olsa gerek, kısır bir klon olmasına karşılık çok güçlü ve arsızdır. Her iklim ve toprak şartlarına kolayca uyum sağlamaktadır. Her yıl korm etrafında bol miktarda yavru verir. Bana 5-6 sene önce tek bir örnek Safranbolu’dan hediye olarak gelmişti ve şu andan 100 den fazla oldular ve bahçede ekecek yer bulmakta zorlanıyorum. Ancak yinede iyi çiçek elde etmek için sıcak bir yaz uykusuna ihtiyaç vardır. Bitkiler diğer türlere göre daha derine (7-10cm. gibi) ve bahçenin güneş alan bir köşesine ekilmesi gerekir. Özellikle humuslu zengin ve drenajı iyi topraklarda çok güzel gelişirler. Saksıda ekildiğinde çoğu zaman çiçek açmadan sürekli çoğalıyorlar. Safran bu çiğdemin tepesindeki üç parçalı stilusun toplanıp kurutulmasıyla elde edilmektedir. Safran üretimi için bu bitki İspanya’dan Hindistan’a kadar bir çok ülkede binlerce yıldan beri yetiştirilmektedir



1 yorum:

  1. Merhaba İbrahim Bey,

    Harika bilgiler ile dolu, profesyonel bir hobi blogu oluşturmuşsunuz, emekleriniz için teşekkürler. Bende çiğdemler ile son zamanlarda yakından ilgilenmeye başladım. Safranı araştırırken sayfanıza ulaştım. Safranı mümkünse saksıda değilse bahçemde denemek istiyorum. Arsız olduğu ve bahçede ekecek yer bulmakta zorlanıyorum demenize sığınarak, sizden bir adet soğan rica etmem mümkün müdür? E-posta adresim: tekilay@gmail.com.. Saygılar..

    YanıtlaSil