Crocus ibrahimii

Syn; Crocus speciosus subsp. ibrahimii
Çiçeklenme:            Ekim - Kasım
Dağılım:                   Endemik / Trakya
Yükseklik:               50m. – 300m.
Habitat:                   Yol kenarlarındaki meşe altları, Orman açıklıklarındaki laden ve fundalıklar.
Çiçekler:                  Çiçekleri beyaza yakın leylak renginde, damarlar kuş tüyü gibi oldukça silik gri ve mavi renkte. Uzun stil yapısı ile hemen dikkat çekiyor.
Segmentler:             Çiçek merkezi sarı, nadiren sarı bölgenin etrafı hafif  koyu gölgelidir. Stil çok parçalı, sarı – portakal – kırmuızı renkte, anterlerin tepesinden itibaren dallara bölünür ve anterlerin iki katına ulaşır. Anterler beyaz, bazen çok hafif  kirli gibidir. Filamentler belli belirsiz pürüzlü ve sarı renktedir.
Yapraklar:              Yapraklar ilkbaharda çıkmaya başlıyor
Korm ve tunik:       Tunik belirgin bir şekilde sert, taban kısmında belirgin yüzükler bulunur.
Benzerleri:              subsp. xantholaimos (anterler sarı)
                                subsp. speciosus (aterler sarı, filamentler ve boğazı beyaz)
                                subsp. sakariensis (anterler sarı, zarımsı ve yüzüksüz tunik,)
                                pulchellus (küçük yapılı, damarlar çok belirgin, stil sadece sarı ve anter dibinden bölünmeye başlar ve anterlerin boyunu geçmez. Ayrıca taç yapraklarının dışı ve çiçek tüpü kesinlikle gri ve noktalı olmaz.)
Yetiştirme:              Kültürel olarak çok yeni bir tür. Düşük altitüt bitkisi olduğu için özellikle Türkiye şartlarında çok kolay yetişebilir. Toprak konusunda çok seçici değil. Kalkerli, killi ve hafif humuslu kumsal topraklarda  yetişebilir. Fakat yaz yağmurlarına karşı çok hassas görünüyor. Toprak drenajının iyi olduğu güneşli alanlarda kolaylıkla yetişebilir. Gölge alanlardan hoşlanmaz.
Fotoğrafların hepsi Trakya'da çok farklı lokasyonlarda çekilmiştir. Bu güzelliklerin hedef olmaması için yer ve tarih vermeyi uygun görmedim. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder