Crocus pulchellus

Çiçeklenme:             Kasım - Aralık
Dağılım:                   Marmara Bölgesi / İstanbul, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale / Ayrıca Kuzey Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Sırbistan
Yükseklik:               40m. – 1500m.
Habitat:                   Laden, Katır tırnağı, dikenli meşe ve funda gibi hafif çalılıklar arasında, meşe ormanlarının açıklıklarında ve çayırlık alanlarda görülür.
Çiçekler:                  Çiçekleri beyaz veya çok açık leylak rengindedir. Damarlar koyu mavi renkli ve çok keskindir. Taç yapraklar genellikle daha kısa ve uç kısmı yuvarlaktır. Çiçek tüpü sade ve renksizdir.
Segmentler:             Çiçek merkezi belirgin sarıdır. Stil parçalı, sarı ve genel olarak anterlerin altındadır. Anterler beyaz ve uçlardan merkeze doğru kıvrılıyor. Filamentler sarı ve çok belirgin bir şekilde tüylüdür.
Yapraklar:              Yapraklar ilkbaharda çıkmaya başlıyor
Korm ve tunik:       Tunik belirgin bir şekilde sert ve gevrek, taban kısmında belirgin yüzükler bulunur.
Benzerleri:              subsp. xantholaimos (anterler sarı)
                                 subsp. speciosus (aterler sarı, filamentler ve boğazı beyaz)
                                 subsp. ilgazensis (anterler sarı ve boğaz beyaz)
                                 subsp. ibrahimii (filamentler tüysüz, stil çok parçalı, uzun ve gösterişli, çiçekler daha iri boyutlu,  çiçeklerin dışı kuş tüyü gibi çok hafif desenli, çiçek tüpü hafif çizgili veya gri noktalıdır.)
Yetiştirme:              Kültürel olarak çok kolay yetişen ve her yerde bulunan çok yaygın bir türdür. Yaz yağmurlarına karşı oldukça toleranslıdır. Çimenlik alanlar için ideal bir tür. Çok kolay tohum tutup çoğalıyor. O kadar arsız ki benim bir çok saksı içine davetsiz olarak girip çoğalıyorlar. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder