Crocus nerimaniae


Çiçeklenme:             Ekim - Aralık
Dağılım:                   Endemik /Güney Ege / Muğla
Yükseklik:               700m. – 1000m.
Habitat:                   Eski çam orman açıklıklarındaki kayalık alanlarda.
Çiçekler:                  Çiçekleri çok açık leylak, Taçyaprakların dışı daha açık crem renginde, çiçeklerin alt kısmı ve çiçek tüpü morumsu kahve renklidir. Taç yaprakların dışında herhangi bir belirgin çizgi bulunmaz.
Segmentler:             Çiçek merkezi belirgin sarıdır. Stil üç parçalı, sarı ve anter tepesinin altındadır.  Anterler siyah ve polenler sarıdır. Filamentler sarı ve pürüzsüzdür..
Yapraklar:              Yapraklar çiçeklenmeden sonra ilkbaharda çıkmaya başlıyor.
Korm ve tunik:       Tunik belirgin bir şekilde sert kabuklu, taban kısmında yüzüklüdür.
Benzerleri:              subsp. melantherus (taç yaprakların dışı tipik bifloruslar gibi mor-kahve renginde şeritlidir. Bu tür sadece Yunanistanda bulunuyor)
                                 wattiorum (stil çok uzun ve kırmızı, boğazında belirgin sarı bölge yok, taç yaprakların dışında beyaz - gri zemin üzerine  çizgiler bulunur)
Yetiştirme:              Kültürel olarak çok kolay yetişen ve çok sevilen bir türdür. Açık mavi ve siyah anterleri ile çok çabuk dikkat çekiyor. Uzun yaz uykusuna ihtiyacı var. Yaz yağmurlarına karşı nispeten toleranslıdır. Fakat bu çiğdemin başında kötü bir bela var. Doğadaki çiçeklerin % 80 i virüslüdür. Öyleki orijinal deskripsiyonun yapıldığı lokasyondan 70 km. daha farklı bir noktada tesadüfen bu çiğdemleri gördüm ve orada da aynı problem vardı. Bu şekilde virüslü bitkilerin koleksiyonlar arasına girmemesi için çok dikkatli olunması gerekir. Aksi halde arılar veya diğer polinatörler bu virüsü diğer sağlıklı bitkilerin tamamına kolaylıkla bulaştırabilir. Tek teselli yanı ise virüs tohumlara geçmiyor. Bu virüslü bitkilerden gayet sağlıklı tohumlar almak mümkün. Bu tür virüslü örnekler görüldüğü anda imha edilmelidir. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder