Crocus wattiorm

Çiçeklenme:             Kasım - Aralık
Dağılım:                   Endemik / Antalya
Yükseklik:               200m. – 300m.
Habitat:                   Kaya yarıkları
Çiçekler:                  Çiçekleri mavi veya açık mavi renkte, Taç yaprakların dışı grimsi - beyaz zemin üzerine, ortada uzun ve yanlarında daha kısa olmak üzere çizgiler bulunur,
Segmentler:             Çiçek merkezi renksiz veya samani sarıdır. Stilus üç parçalı, sadece kırmızı renklidir, anterlerin dibinden bölünmeye başlar ve anterlerin boyunu sık sık geçer. Anterler siyahtır ve uzun filamentlerin üzerinde dik duramayıp sürekli yanlara doğru yatıyorlar.
Yapraklar:              Çiçeklenme ile birlikte büyümeye başlar. Çiçeklenmenin sonlarına doğru çiçeklerle aynı boya ulaşır.
Korm ve tunik:       Tunik derimsi, alt kısımlarda yukarıya doğru fibrillere bölünür, taban kısmında yüzükler belirgin değil.
Benzerleri:              subsp. melantherus (taç yaprakların dışı tipik bifloruslar gibi mor-kahve renginde şeritlidir. Bu tür sadece Yunanistan’da bulunuyor)
                                 nerimaniae (stilus sarı üç parçalı ve anterlerden kısadır. Çiçek boğazı sarı ve çiçeklerin dışında herhangi bir çizgi bulunmaz.)
Yetiştirme:              Kültürel olarak ta çok nadir ve çok özel bir türdür. Düşük rakımlı bir tür olduğu için çok kolay yetişiyor. Tohumdan da yetiştirilmesi çok kolaydır. Benim tohumdan yetiştirdiğim örnekler üçüncü senesinde çiçek açtılar. Benim kolay dediğim İstanbul iklim şartlarında kolay. Kuzey ülkelerde veya sert karasal iklim koşullarında açık bahçelerde yetişmesi imkansızdır. Sonbaharda büyümeye başlayan yaprakları kışın soğuk ve dondan çok çabuk etkileniyor. Benim bahçe şartlarında bile geçen yıl birkaç gün yerde duran kardan dolayı etkilenen tek tür bu oldu ve yapraklardan bir kısmı donarak kurudu. Sanırım doğal ortamında Antalya gibi bir yerde ve 300m. yükseklik bir çiğdem için çok düşük.. Buralara yılın hiçbir ayında kar düşmüyor olabilir.
   Ayrıca doğal ortamda bu çok çok nadir bir türdür ve mutlaka korunması ve bir önlem alınması gerekmektedir. Bir çok arkadaşın bu çiğdem için iki üç gün arayıp ve göremeden döndüklerini biliyorum. İki arkadaş ise gps kayıtlarına rağmen ancak ikinci günde ve sadece 5-6 tane örnek görebildi. Bu demektir ki benim saksıdakiler bile doğadakilerden daha fazladır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder