Crocus baytopiorum


Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik /Türkiye / Antalya, Burdur, Denizli
Yükseklik:                 1300 m. – 1700 m.  
Habitat:                     Kalkerli kayalık yamaçlar, Pinus orman içlerindeki kayalık alanlar
Çiçekler:                    Çiçekler beyazımsı zemin üzerine açık mavi damarlı, taç yaprakları dışı açık mavi ile gri arası tonlarda ve çiçek tüpünün üst tarafları biraz daha koyu tondadır.
Segmentler:                Stilus açık sarı, nadiren portakal renlerde, anter seviyesinde veya bir miktar üzerine çıkar. Anterler açık sarı renkli, çok nadiren bazı formlarda içe bakan kısımlarında grilikler görülür. Pozisyon olarak sanki birbirine yapışık gibi duruyorlar ve tepelerden çok hafif merkeze doğru eğilir. Filamentler ve boğaz parlak beyazdır.
Yapraklar.                  Yapraklar  4-8 adet çiçeklenme döneminde çiçeklerin hizasında veya biraz daha kısa haldedir.
Korm ve tunik:           Tunik Belirgin olarak örgülüdür.
Benzerleri:                  Genetik soy ağacına göre uzaktan da olsa sativus grubuna bağlantılı görünüyor. Oysa morfolojik olarak hiçbir türe benzediği söylenemezç
Yetiştirme:                  Kültürel olarak yaygın bulunmasına rağmen doğal ortamda yaydın değildir. Benim gördüğüm her iki lokasyonda çok düşük bireyler bulunuyordu. Her iki lokasyonda da haraketli kayalardan oluşan kayaç bir arazi yapısı bulunuyordu.  Kışları karlı, yazları da nispeten serin olan yüksek dağ eteklerinde yetişen bir türdür. Bahçe koşullarında bu tür genellikle aralık ayında açmaya başlıyor. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder