Crocus roseoviolaceus

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik /Türkiye / Antalya, (Alanya)  Karaman (Taşeli yaylası)
Yükseklik:                 800 m. – 1700 m.  
Habitat:                     Pinus orman açıklıklarındaki kalkerli kayalıklar arasında, dağ düzlüklerindeki çimenlik alanlarda, ekili arazi aralarındaki boşluk alanlar.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü tamamen leylak – mor renkte, taç yaprakların dışı çizgili, metalik mor, tamamen noktalı veya ten renginde, arka zemin beyaz renktedir. Çiçek tüpüne doğru çok koyu metalik bir mor renk hakimdir. İçteki taç yapraklar da tamamen rose – leylak renktedir ve herhangi bir çizgi veya leke yoktur.
Segmentler:                Stilus portakal veya kırmızı renklerde, 3 parçalı anterler seviyesinde veya bir miktar üzerindedir. Anterler sarı, siyah veya ikisinin arasındadır. Filamentler ve çiçek boğazı koyu turuncu veya portakal renktedir.
Yapraklar.                  Yapraklar  çiçeklenme döneminde çiçeklerin hizasında veya biraz daha kısa, 3-4 adet, 1-2 mm genişlikte ve ribsiz (balık gibi düşünür isek kılçıksız diyebiliriz)
Korm ve tunik:           Tunik sert, gevrek ve yüzüklüdür. Yüzüklerde belirgin dişler görülmez.
Benzerleri:                  subsp. isauricus (çiçekler daha yuvarlak hatlı, yapraklar 5-8 adettir)
                                     subsp. crewei (yapraklar gri 2-3 (-4) adet 1.5-2 mm. genişlikte, )
                                     Oysa genetik soy ağacına göre en yakın akrabası Kıbrıs’ta bulunan C. hartmannianus’tur.
Yetiştirme:                  Bu henüz çok yeni keşfedilen bir çiğdem türüdür. Bu bölgede yetişen çiğdemlerin neredeyse tamamı İstanbul ve bahçe koşullarında çok iyi gelişiyorlar.  



   Bu güzel çiğdemin fotoğraflarını ilk kez SRGC forumda David Millward C. biflorus crewei olarak yayınlamıştı. Ardından ilk muhalefeti ben başlatmıştım bunun crewei olmadığını ve başka bir tür olması gerektiğini yazdım. Uzun çekişmelerin ardından yeni bir tür olduğu kanısına vardık. Ancak örneğe iki yıl sonra ulaşabildik. Muhtemelen Erik Pasche bizim tartışmalardan ilham almış olamalı ki ardından düğmeye basıp yeni bir tür olarak yayınladı. Bu kez bilimsel yayında yükseklik 1600-1700 m. yazıyor oysa biz bu türü 800 metrelerde bulduk. 
  Benim tespitlerime göre bu tür Alanya'nın kuzeyinde ve Taşeli yaylalarında yaygın olarak bulunuyor. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder