Crocus hartmannianus Holmboe

Çiçeklenme:              Ocak - Şubat
Dağılım:                     Endemik / Kıbrıs / Doğu Trodos
Yükseklik:                 800 m. – 1000 m.  
Habitat:                     Seyrek çamlık ve ladin çalılık aralarında ve kuru açık kayalık alanlar,
Çiçekler:                    Çiçekler C. cyprius’a çok benziyor fakat taç yapraklardaki şeritsi bölge çok koyu kahve renkli ve taç yaprakların tepesine kadar çıkıyor hatta taç yaprakların tamamını kaplayarak çok koyu bir renk alıyor. Bu taç yapraklardaki koyu bölgenin arkasındaki zemin ise beyaz veya açık lila renktedir.  Taç yapraklar C. cyprius’a göre daha incedir. Boğaz belirgin sarı renklidir.
Segmentler:                Stilus turuncu veya kırmızı anterlerin tepe seviyesinden itibaren üç parçaya bölünmeye başlar ve anterlerin bir miktar üzerine çıkar. Anterler siyahlı portakal renklidir. Filamentler turuncu veya kırmızı, çiçek boğazı ise sarıdır.
Yapraklar.                  Yapraklar  çiçeklenme döneminde çiçeklerin boyunda veya daha uzundur. 
Korm ve tunik:           Tunik kağıtsı, alt taraflardan fibrillere ayrılır
Benzerleri:                  cyprius ( tunik zarımsı alttan parçalara ayrılır, anterler sarı, yapraklar çiçeklenmeden sonra çıkar, stilus anterler seviyesinde)
Yetiştirme:                  Doğada olduğu gibi kültürel olarak ta çok çok nadir bir türdür. Sadece bir iki koleksiyonda bulunuyor. Ilıman bir kış,  kuru ve sıcak bir yaz isteği vardır. Yazın yağan yağmurlara karşı önlem almak gerekebilir.

Henüz kendi örneklerim çiçek açacak boya gelmediği için İsrail'den Soğanlı bitkiler konusunda gerçekten uzman bir arkadaşın fotoğraflarını ekliyorum. Fotoğraflarını kullanmama izin verdiği için kendisine ayrıca teşekkür ederim. 














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder