Crocus cyprius Bois & Kotschy


Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Kıbrıs / Batı Trodos
Yükseklik:                 1000 m. – 2100 m.  
Habitat:                     Pinus orman açıklıkları, açık kayalık ve çalılık alanlar.
Çiçekler:                    Çiçekler küçük, beyaz renkli ve nadiren açık mavi tonlardadır. Dıştaki taç yapraklarda koyu kahve hatta siyaha yakın, dil şeklinde bir koyu bölge vardır ve bu koyu bölge taç yaprakların ortasına, bazen de taç yaprakların tepesine kadar uzanabilir. Çiçek tüplerin üst tarafı koyu kahve renktedir aşağılara indikçe rengi açılmaktadır. 
Segmentler:                Stilus turuncu anterlerin ortasından bölünmeye başlar ve anterler seviyesindedir. Anterler sarı, filamentler parlak portakal ve bazı formlarda kırmızıya yakındır. Çiçek boğazı koyu ve belirgin sarıdır.
Yapraklar.                  Yapraklar  çiçeklenme döneminde görülmez fakat çiçeklenmenin hemen ardından çıkmaya başlıyor.
Korm ve tunik:           Tunik kağıtsı, alt taraftan parçalara ayrılır ve yüzük belirgin değildir.
Benzerleri:                  hartmannianus  (anterler siyahlı, dıştaki koyu leke daha geniş ve parlaktır, tunik alt kısımda fibrillidir)
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok yaygın bir tür değildir sadece birkaç koleksiyonda bulunuyor. Doğada karların erimesinin hemen peşinden çiçek açıyor. Çiçeklenme döneminde çok fazla suya ihtiyacı var. Sıcak ve kuru bir yaz istiyor. İstanbul koşullarına uyum sağlaması gerekir fakat pek emin değilim benin örneklerim henüz ilk yılını bile doldurmadı.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder