Crocus flavus subsp. sarichinarensis

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik /Türkiye / Antalya
Yükseklik:                 1140 m. – 1170 m.  
Habitat:                     Orman kenarlarındaki hafif ağaçlık ve çalılar arasındaki yarı gölgelik alanlar.
Çiçekler:                    Çiçekler bu grup içinde en küçük yapılı olanıdır. Renkleri kirli beyaz, bej, açık veya koyu sarı renklerdedir. Taç yaprakların dışı ise aynen C. antalyensis gibi, kahve – bordo arasında hafif çizgili veya beneklidir.
Segmentler:                Stilus genellikle açık sarı taç yaprakları ile aynı renkte, belirgin olarak parçalı, anter seviyesinin bir miktar altındadır. Filamentler ve çiçek boğazı sarıdır.
Yapraklar.                  Yapraklar  çiçeklenme döneminde çiçeklerin boyunda veya daha uzundur.  Diğer flavus türlerine göre daha incedir.
Korm ve tunik:           Tunik kağıtsı, kısa boyunlu ve alt taraflardan fibrillidir.
Benzerleri:                  subsp. antalyensis (beyaz renklidir)
                                     subsp. dissectus (çiçekler tamamen sarı renklidir ve dış yüzeyinde harhangi bir çizgi bulunmaz)
Yetiştirme:                  Kültürel olarak önceleri sarı C. antalyensis olarak bazı çiçek tohumu satan tedarikçilerde bulunuyordu.  En son Janis Ruksans kendisini doğada bulunca yeni bir tür olarak yayınladı. Doğada son derece nadir olan bir türdür. Sadece keşfedildiği lokasyondan biliniyor ve bu lokasyonda da çok sınırlı sayıda bulunuyor. Yeni popülasyonları bulunmadığı takdirde mutlaka korunması gereken bir tür olduğunu düşünüyorum.  Bahçe şartlarında C. antalyensis çok güzel yetiştiğine göre bununda çok güzel yetişmesi gerekiyor. 

   Benim yurt dışından getirttiğim iki sarıçınar çiğdem örneğinden sadece bir tanesi çiçek açtı. Zamanlaması çok uygun olmadığı için çok güzel fotoğraf çekemedim belki bu sene çekerim.
 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder