Crocus mouradii

Syn: Crocus flavus subsp. dissectus,
Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik /Türkiye / Ege Bölgesi / Balıkesir, Uşak, Kütahya, Denizli, Afyon
Yükseklik:                 500 m. – 1200 m.  
Habitat:                     Ormanı veya ekili arazi kenarlarındaki hafif ağaçlık ve çalılar arasındaki yarı gölgelik alanlar.
Çiçekler:                    Çiçekler parlak, açık veya koyu sarı renklidir. Yuvarlak hatlı be çok güzel şekillidir. Çiçeklerin boğazı ve çiçek tüpleri dahil tamamı tek renktedir. Genel olarak standart subsp. flavus’tan tek farkı çiçek boyutları daha küçük yapılı olmakla beraber bazı popülasyonlarda aynı boyutlara ulaşabiliyor.
Segmentler:                Stilus genellikle açık sarı taç yaprakları ile aynı renkte, belirgin olarak parçalı, anter seviyesinde veya bir miktar altındadır. Filamentler ve çiçek boğazı sarıdır.
Yapraklar.                  Yapraklar  çiçeklenme döneminde çiçeklerin boyundadır.  Standart subsp. flavus türüne göre daha incedir.
Korm ve tunik:           Tunik kağıtsı, çok uzun boyunlu ve alt taraflardan fibrillidir.
Benzerleri:                  subsp. olivieri (yapraklar 3 adet ve çok geniş, stilus her zaman 6 parçalı, tunik boyunsuzdur.) 
                                     subsp. istanbulensis (yapraklar 3-4 çok geniş, stilus her zaman 6 parçalı, tunik üst taraflardan hafif örgülü ve boyunsuzdur)
                                     subsp. flavus (çiçekler daha iri yapılı, yapraklar daha geniş, stilus daha kısa ve belirgin olarak parçalara ayrılmaz)
                                     subsp. sarichinarensis (yapraklar çok ince yapılı, çiçekler küçük beyaz ile sarı arasında değişken, taç yaprakların dışı C. antalyensis gibi kahve – bordo çizgili veya beneklidir)
Yetiştirme:                  Doğada çok sık olarak karşıma çıkmasına rağmen kültürel olarak yaygın bir tür değildir. İstanbul şartlarında yaz veya kış hiçbir ekstra korumaya ihtiyaç duymaksızın çok kolay yetişebilen bir türdür. Bahçelerde hafif gölge köşeler tercih edilmelidir. Flavus türleri genel olarak bir miktar humuslu toprak istiyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder