Crocus carpetanus


Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     İç Kuzey Batı İspanyan (Carpetani Montes – Cordillera) Kuzey Portekiz
Yükseklik:                 1200 m. – 2300 m.  
Habitat:                     Volkanik kayalık yamaçlar, taşlık açık alanlar Granit formasyonlardaki orman açıklıkları, kayalık ve alpin çayırlık alanlar
Çiçekler:                    Kristalimsi beyaz veya açık leylak renklerden koyu pembemsi mora doğu değişen zengin bir renk varyasyonu bulunuyor. Taç yaprakların dışı çok hafif damarlı, çiçek tüpüne doğru biraz daha koyu renk alır. Çiçek boğazı beyaz veya çok açık grimsi veya samani renklidir.
Segmentler:                Stilus açık kristalimsi beyaz renkte, tepesi çok kısa üç parçaya ayrılı ve anterlerin altında, hizasında veya nadiren bir miktar geçer. Anterler açık sarı ve filamentler beyaz tüysüz parlaktır.
Yapraklar.                  Yapraklar Romulea’ya benziyor çok kalın, 5-6 adet, iç yüzündeki beyaz çizgi çok geniştir ve sadece etrafında çok ince bir kenarlık yeşildir. Çiçeklenme döneminde çiçeklerin boyunca mevcuttur.
Korm ve tunik:           Tunik gümüşümsü açık renkli, ince ağımsı fibrillidir.
Benzerleri:                  nevadensis (boğaz kısa tüylü, yapraklar kalın fakat ortadaki beyaz şerit incedir.)
Yetiştirme:                  Kültürel olarak sadece birkaç koleksiyonda bulunuyor.  Herkes yetiştirilmesinin çok zor olduğunu, açık bahçelerde ve hatta kapalı sera tipi yetiştirenler bile bu türü kaybettiğini söylüyor. Bana da bol miktarda tohum ve birkaç tane korm gelmişti sadece ilk yıl iki tane çiçek gördüm ertesi yıl kormlar küçüldü üçüncü yılda sadece çok küçücük bir iki tane kaldı ve şu anda muhtemelen onlarda yok olmuş olabilir. Kireçli topraktan nefret ettiğini düşünüyorum. En son elimde kalan çok küçük kormları tamamen kireçsiz farklı bir toprağa ektim. Belki yeniden canlanmaya başlarlar. Janis Ruksans kitabında alkalin toprakları sevmediğini söylüyor. Çiçeklenme döneminde bol miktarda su ve sıcak kuru bir yaz isteği var.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder