Crocus minutus

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Güney Batı Anadolu  / Muğla, Antalya, Burdur, Isparta, Konya, Karaman. Bir çok lokasyonu bulunmasına karşılık lokasyonlardaki birey sayıları fazla değildir.
Yükseklik:                 1200 m. – 1700 m.  
Habitat:                     Zirve kesimlerdeki hafif çalılık, otluk ve taşlık alanlar. 
Çiçekler:                    Çiçekler küçük ve beyaz renklidir. Çiçeklerin dışı ise çok hafif gri veya mavi noktalı bir görünümdedir. Herhangi bir çizgi veya leke bulunmaz. Çiçekler diğer beyaz C. danfordiae formuna göre biraz daha iridir. Genellikle sarı anterler ve polenler yansıma yaptığı için boğaz çok hafif sarımtırak görünse de çiçek boğazı beyaz veya nadiren çok açık sarıdır.
Segmentler:                Stilus parlak beyaz renkte, anterlerin yarı seviyesinde ve tepesi üç geniş paryaça ayrılıyor.  Anterler sarı ve kulaklar her zaman siyahtır. Filamentler ve çiçek boğazı parlak beyazdır. Fakat boğaza ve stilusun etrafına bol miktarda dökülen polenler açık sarı bir görünüm veriyor.
Yapraklar.                  Yapraklar  3-6 adet, 0.5 – 1 m. eninde, çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya bir miktar daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik sert, gevrek ve belirgin yüzüklüdür. 
Benzerleri:                 danfordiae (beyaz form) (stilus sarı veya portakal renkte, çiçek boğazı sarıdır.)                       
Genetik soy ağacına göre ise en yakın akrabaları; biflorus grubundan subsp. punctatus, subsp. caelestis, subsp. pulchricolor, sieheanus ve danfordiae dir.
Yetiştirme:                Doğada çok yaygın bulunmasına karşılık kültürel olarak yaygın değildir. Ben sadece birkaç koleksiyonda gördüm. Çok çok kolay yetişen bir türdür. Herhangi bir kış veya yaz korumasına gerek yoktur.  Çok güzel tohum tutuyor, tohumlar daha iri boyutlu ve çimlenme yüzdesi çok yüksektir. Kısa sürede çok güzel ve yoğun bir koloni oluşturabilir. Bu tür yeni bir tür olarak yayınlanmadan önce birkaç koleksiyonda C. danfordiae’nin bir formu olarak bulunuyordu.  Ben bu türü ilk gördüğümde, daha küçük boyutlarına rağmen bunun yeni bir biflorus türü olması gerektiğini düşünüyordum ve bu şekilde SRGC foruma ekledim.  Oysa Tony Goode ve janis Ruksans’ın koleksiyonlarında çok eskiden beri C. danfordiae olarak bulunuyormuş. Bundan tam altı ay sonra yeni bir tür olarak yayınlandı. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder