Crocus fleischeri

Çiçeklenme:              Ocak - Mart
Dağılım:                     Yunanistan (Rodos, Sakız adası) Batı ve Güney Anadolu / Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Afyon, Kütahya, Uşak, Denizli, Burdur, Isparta, Antalya, Konya, Karaman, İçel
Yükseklik:                 750m. - 1300m.  
Habitat:                     Kalkerli veya kalkersiz kayalık aralarındaki otlar, çalılık etrafları ve orman kenarlarındaki çimenlik ve makilik alanlar.
Çiçekler:                    Beyaz çiçekler yıldız gibi açılarak dikkatleri çok uzaklardan bile üzerine çeker. Çiçekler diğer çiğdemlere göre daha ince ve uzun duruyor. Taç yaprakların dışı genellikle beyaz, sıklıkla ortada düzensiz bir çizgi olabilir, veya sadece dıştaki taç yaprakların uçlarında bordo - kahve renkli leke bulunur, çok çok nadir olarak taç yaprakların dışı tamamen mürdüm olan örneklerde olabilir.
Segmentler:                Stilus çok parçalı genellikle kırmızı veya portakal ve çok nadiren açık sarı renktedir.  Boyu ise belirgin bir şekilde anterlerin üzerindedir. Anterler, filamentler ve boğaz sarıdır. Anterlerin kökü ve boğazın tam merkezi siyaha yakın kahvedir.
Yapraklar.                  Çiçeklenme döneminde çiçeklerin mevcuttur. 
Korm ve tunik:           Tunik ince liflerden çok katmanlı dokunmuş gibidir. Bu tipte bir tunik başka hiçbir türde bulunmaz. Doğada bazı örneklerde yatay kormlar görüldü. Ayrıca çok ilginç olarak. Milas taraflarında bir örnekte stalonlar bile vardır. Bahçe şartlarında ise kormların etrafında sarımsak gibi bol miktarda küçük kormlar oluşturuyor.
Benzerleri:                  pestalozzae (bu aslında hiçbir türe benzemiyor fakat analiz çalışmalarına göre en yakın akrabası C. pestalozzae var. Caeruleus görünüyor. Morfolojik olarak bu tür ile de hiçbir benzerlik görünmüyor. Ben doğrusu sebebini bir türlü anlayamıyorum. Belki de bazı türler çok hızlı evrimleşiyor ve değişim yavaş yavaş değil de bazı noktalarda hızlı kırılmalar oluyor!) 
Yetiştirme:                  Yetiştirilmesi çok çok kolay bir tür. Doğada bulunduğu yerler itibari ile sıcak ve kuru bir yaz istiyor olması gerekir. Ama İstanbul iklim şartlarına göre hiçbir yaz koruması gerektirmeden açık bahçe şartlarında en güzel yetiştirdiğim bir çiğdem türüdür.  Çok güzelde tohum tutuyorlar oysa korm etrafından öyle güzel yavrular veriyor ki tohuma hiç gerek yok. Kültürel olarak ta çok yaygın bulunan bir türdür. 


   C. fleischeri doğal ortamda çok yaygın olarak bulunan bir türdür. Türkiye'nin batı ve güney batısında her yerde görmek mümkün. Buna rağmen hiçbir alt türünün bulunmaması çok ilginç. 


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder