Crocus pestalozzae

Çiçeklenme:              Ocak - Şubat
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / İstanbul (Anadolu Yakası), Bazı kaynaklara göre Bolu ve Kırklareli illerinde bulunduğu yazıyor fakat ben bu güne kadar bu türe buralarda hiç rastlayadığım için buraya eklemiyorum.
Yükseklik:                 90m. - 200m.  
Habitat:                     Alçak kışın veya çiçeklenme zamanında adeta yer yer su altında kalan çimenlik ve otlak alanlar,  Küçük dere kenarlarındaki açık alanlardaki çimenlikler bu türün yaşam alanını oluşturur.
Çiçekler:                    Bol miktarda küçük beyaz çiçekleri bulunur. Doğada genellikle her bitkide aynı anda iki üç adet veya daha fazla çiçekler görülür. Çiçeklerin kapalı olduğu zamanda taç yaprakların dışında çok açık renkte maviye çalar bir gölge görülebilir. Çiçek sapları sarı veya samani renkte ve üst taraflarında kahve renkli çizgiler görülür.
Segmentler:                Stilus 3 parçalı, portakal renkli, anterlerin ortasından veya tepesine yakın bir noktadan bölünmeye başlar, anterlerin seviyesinde veya bir miktar üzerine çıkar. Anterler, filamentler ve çiçek boğazı belirgin bir şekilde sarıdır. Bu türü diğer türlerden ayıran en belirgin özelliğini oluşturan filamentlerin kökündeki siyaha yakın kahve lekedir. Uzaktan adeta sanki çiçeğin boğazına toprak düşmüş gibi görünüyor. Bu özellik diğer hiçbir çiğdem türünde bulunmuyor. 
Yapraklar.                  Çiçeklenme döneminde bol miktarda ve çiçek boyutlarından daha uzun bir şekilde bulunur. Ancak yapraklar ok gibi dik değil yanlara doğru yay çizer.
Korm ve tunik:           Tunik çok sert, kırılgan yapılı, boyunlu ve alt kısımda belirgin dişsiz yüzükler bulunur.
Benzerleri:                  Hiçbir türe benzediği söylenemez (Analiz sonuçlarında C. fleischeri ile yan yana duruyor anlaşılması imkansız fakat mofolojik olarak bu tür ile de hiçbir benzerliği yoktur) 
Yetiştirme:                  Doğal ortamda çok nadir olmasına karşılık kültürel olarak çok yaygın bulunuyor. Benim izlenimlerime göre kumsal ve kireçsiz toprakları sever. Kireçli topraktan nefret eder. Benim bahçenin iklimi ve yükseltisi, bu türün doğadaki şartları ile aynı olmasına rağmen yetişmiyor ve yapraklar yeşil olması gerekir iken tamamen sarıya fotosentez yapamaz hale geliyor kormlar çiçek açamayacak kadar küçülüyor. Sebebinin kireçten olduğunu sonradan fark ettim. Doğal ortamda yaşadığı yere gidip bir saksılık toprak aldım ve şu anda gayet sağlıklı görünüyor. Çiçeklenme döneminde çok fazla su istiyor. Doğal ortamda çiçeklenme zamanında neredeyse tamamen su içinde yaşıyor. Yaz yağmurlarına karşı gayet dayanıklıdır. 












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder