Crocus leichtlinii

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Suriye, Türkiye / Diyarbakır, Elazığ, Urfa, Mardin
Yükseklik:                 1100 m. – 1800 m.  
Habitat:                     Volkanik kayalık yamaçlar, taşlık açık alanlar
Çiçekler:                    Açık haldeki çiçekler tamamen beyaz görünür fakat tomurcuk halinde iken mavi gri tonlarında görünür ve bu mavilik çiçek tüpüne doğru inildikçe daha belirginleşir. Taç yaprakların alt tarafına yaklaştıkça bu mavilik, yeşilimsi griye dönüşür. Taç yapraklar genellikle geniş ve yuvarlak hatlıdır.  Çiçek tüpü beyaz ve yukarı kısımları sarımtıraktır.
Segmentler:                Stilus açık sarı veya portakal, üç parçalı, genellikle anterlerden daha kısa veya nadiren anter seviyesindedir. Anterler gri ile siyah arasındadır fakat kıvrılmaya paşlayınca sarı polenler bu siyahlığı kapatır. Filamentler ve çiçek boğazı sarıdır.
Yapraklar.                  Yapraklar  4-8 adet çiçeklenme döneminde çiçeklerin hizasında veya biraz daha kısa haldedir.
Korm ve tunik:           Tunik derimsi alttan üçgenimsi parçalara ayrılır ve yüzük bulunmaz.
Benzerleri:                  kerndorffiorum ( tunik zarımsı alttan şeritsi parçalara ayrılır, taç yapraklarda merkezi koyu şerit bulunur, anterler gri kenarlı sarı, )
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok yaygın değildir. Doğal ortamda soğuk bir kış ve çok sıcak ve kurak bir iklimin yaşandığı bölgelerde yetişiyor. Bu durumda yaz yağmurlarına karşı önlem alınması gerekebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder