Crocus paschei


Çiçeklenme:              Ocak - Şubat
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş
Yükseklik:                 700 m. – 1400 m.  
Habitat:                     Doğu Toroslarlar’da, orman açıklıklarında çalılık ve makilik alanlar.
Çiçekler:                    Açık lila tonlarında, taç yaprakların dışı gri - gümüş tonlarda, bazen gri çillidir,  herhangi bir çizgi veya belirgin leke bulunmaz,  boğaz sarı veya açık sarıdır. Bu sarı bölgenin etrafını genellikle bir beyaz kenarlık çevreler. Fakat bu kenarlık bazı formlarda bulunmayabilir. Özellikle koyu renkli çiçeklerde bu beyaz kenarlık daha belirgin iken açık renkli çiçeklerde tamamen belirgin olmayan bir hal alır. Çiçek tüpleri çok açık renkli üst tarafları biraz daha koyu renklidir.
Segmentler:                Stilus açık sarı veya portakal renklerde, anterlerin orta hizasından üç kısa parçaya ayrılarak anterlerin tepe seviyesine veya bir miktar üzerine çıkar.  Anterler sarı veya açık sarı, filamentler ve çiçek boğazı sarı veya açık sarıdır. 
Yapraklar.                  Çiçeklenme döneminde çiçeklerin boyunda veya üzerindedir, biflorus türlerine kıyasla daha geniştir.
Korm ve tunik:          Tunik kağıtımsı alt taraflardan dikine parçalara bölünür. 
Benzerleri:                  adanensis  (çiçek boğazı yıldız gibi parlak beyaz, yapraklar daha geniş, 2-3 gibi daha az sayıdadır.
Yetiştirme:                  Kültürel olarak yaygın bulunan bir tür değildir. Genel olarak kışları ve yazları ılıman bir iklim isteği vardır. İstanbul şartlarında sorunsuz olarak yetişmesi gereken bir türdür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder