Crocus albiflorus


Çiçeklenme:              Mart - Mayıs
Dağılım:                     İspanya, Fransa, İtalya, İsviçre, Avusturya, Almanya, Çekoslovakya, Sırbistan, Makedonya, Arnavutluk, Yugoslavya,
Yükseklik:                 600 m. - 2500 m.
Habitat:                     Yüksek dağlardaki alpin ve kısa çayırlık alanlarda bulunur
Çiçekler:                    Çiçekler tamamen beyaz ile tamamen koyu mor ve mavi arasında çok değişmektedir. Çiçek tüpü genellikle daha koyu renklerdedir. Taç yaprakların dışı sıklıkla çizgili, bazen de taç yaprakların alt kısımlarında dil gibi yukarıya doğru uzayan daha koyu lekeler bulunur. Diğer C. vernus gruplarından daha küçük çiçekleri ile kolaylıkla ayrılır. (taç yapraklar C. albiflorus’ta 1.5-3 cm. uzunlukta iken C. vernus’ta 3-3.5 cm. uzunluktadır)
Segmentler:                Stilus açık sarı veya portakal renkte çok kısa ponpon şekilli, anter seviyesinden daha kısadır. Anterler sarı ve filamentler parlak tüysüz beyazdır.
Yapraklar:                  Yapraklar çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesindedir.
Korm ve tunik:           Tunik ince fibrilli ve çok hafif ağımsıdır.
Benzerleri:                  C. vernus (çiçekler boyut olarak daha büyüktür, stilus anterlerden daha büyüktür ) 
Yetiştirme:                  Uzun, karlı bir kış ve serin bir yaz isteği vardır. Kültürel olarak ta çok yaygın olarak bulunan bir türdür. Yaz yağmurlarına karşı çok toleranslıdır.  İstanbul iklimi bu tür için biraz kuru ve sıcak kalıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder