Crocus vernus

Çiçeklenme:               Mart - Mayıs
Dağılım:                     Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre, İtalya, Hırvatistan, Makedonya, Macaristan, (Neredeyse tüm Avrupa’da bulunuyor)
Yükseklik:                 300 m. - 2500 m.                   
Habitat:                     Karışık orman ve tepelik açıklıklarındaki yarı alpin çimenlik alanlarda yaygın olarak bulunuyor.
Çiçekler:                    Çiçekler 5.5 cm. boyundaki uzunluğu ile çok iri boyutlu bir türdür. Genellikle koyu mor, bazen çizgili ve nadiren tamamen beyaz renklerdedir. Çiçek tüpü ise daha da koyu mor renklerdedir.
Segmentler:                Stilus portakal renkte kısa parçalı, ponpon şekilli ve anter seviyesinin belirgin olarak  üzerindedir. Anterler sarı ve filamentler parlak tüysüz beyazdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 2-4 adet, 5-7 mm. eninde, çiçeklenme zamanı çiçeklerin seviyesindedir.
Korm ve tunik:           Tunik zarımsı ve ince ağımsıdır.
Benzerleri:                  C. heuffelianus (koyu renkli V işareti bulunur, stilus genel olarak anter seviyesindedir) 
                                   C. veluchensis ( çiçek boğazı tüylü,)
                                   C. tommasinianus (çiçekler daha ince yapılıdır, (vernus kadeh gibi) taç yaprakların iç yüzü merkeze doğru belirginleşen gümüş renklerde, çiçek tüpü ise renksiz veya beyazdır)
Yetiştirme:                  Uzun, karlı bir kış ve serin bir yaz isteği vardır. Kültürel olarak çok yaygındır. Hollanda çiğdemi olarak ta bilinir. Hollanda’da bu türün çok farklı formları ticari olarak büyük miktarlarda yetiştirilip tüm dünyaya bahçe çiğdemi olarak pazarlanmaktadır. Yazın çok fazla kurumayı sevmiyor.  İstanbul iklimi için çok geç çiçeklenmeye başladığı için yeterince gelişmeye zaman bulamıyor. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder