Crocus babadagensis Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:              Ocak - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Muğla
Yükseklik:                 1000 -1200 m.
Habitat:                     Sadece kalkerli arazilerde, ardıç, dikenli meşe ve sedir ağaçları aralarında, A. blanda, C. antalyensis ve C. cancellatus ile birlikte bulunur.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü beyaz veya çok açık lila renginde, taç yaprakların dış yüzeyi beyaz veya ten renginde, her zaman noktalı ve bazen hafif gölge şeritsidir.  Çiçek boğazı sarı ve tüysüzdür. Çiçek tüpü yoğun olarak noktalı ve kahve çizgiler bulunmaz.
Segmentler:                Stilus üç parçalı sarı veya portakal renkte, stigma uç taraflarda genişlemez ve genel olarak anter seviyesinin altındadır. Filamentler 5-9 mm uzun, koyu sarı renkte ve nadiren tüylüdür. Anterler 7-11 mm. boyunda, sarı nadiren uçları gri renkte, ince ok şeklinde, kulaklar buruşuk ve yanlara doğru açılıyor.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-8 adet, 1-2 mm. eninde, sibsiz ve koyu yeşildir. Çiçeklenme döneminde çiçeklerden daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu, sadece geniş parçalara ayrılır, yüzükler çok belirgin değil ve dişsizdir.
Benzerleri:                  Genetik soy ağacına göre en yakın akrabaları C. biflorus (İtalya ve Yunanistan'da bulunan formu) ve C. mersinensis'tir. Daha çok C. punctatus'u andırıyor fakat loblar kesinlikle siyah değil ilaveten çok hafif noktalardan oluşan şeritsi çizgilerde var gibi duruyor.                  
Yetiştirme:                  Kültürel olarak tamamen yeni bir türdür. Fakat bu bölgeden gelme olan çiğdem türlerinin hepsi İstanbul iklim şartlarında çok güzel sorunsuz olarak yetişiyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder