Crocus alexandri

Çiçeklenme:              Ocak - Mart
Dağılım:                     Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan
Yükseklik:                 900 m. – 1000 m.
Habitat:                     Karışık meşe orman etraflarında, tepelerin eteklerindeki çalılık alanlar
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü tamamen beyaz, dış yüzü beyaz kenarlıklı koyu veya açık mavi-mor renklidir.  Yunanistan’da bulunan form ise biraz daha açık renkli ve beyaz kenarlık bulunmuyor. Çiçek boğazı beyaz ve tüysüzdür. Çiçek tüpünün üst tarafları koyu mor renklidir.
Segmentler:                Stilus sarı portakal renkli, üç parçalı ve anterler seviyesindedir. Anterler sarı, filamentler ve çiçek boğazı beyaz ve tüysüzdür.
Yapraklar:                  Yapraklar 4-5 adet, 1.5-2.5 mm. eninde, çiçeklenme zamanında çiçeklerin seviyesinden daha kısa ve ribsizdir.
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu ve alt kısmında belirgin dişsiz yüzükler bulunur.
Benzerleri:                  C. weldenii (yapraklar 1-2 adet riblidir, )                      
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok koyu mor renkli ve taç yaprakların etrafı beyaz kenarlıklı olan bir formu çok yaygın olarak bulunuyor. İstanbul şartlarında çok kolay yetişebilen bir türdür. Hiç bir korumaya ihtiyaç duymaz. Yaz yağmurlarına karşı gayet toleranslıdır.

Yunanistan'da çekilmiş bu türe ait bir kaç kare. Genellikle çok koyu olmakla beraber nadiren de olsa açık renkte örnekler görmek mümkündür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder