Crocus atrospermus

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Güney Batı Anadolu / Antalya, Muğla, Denizli (Sandras Dağı, Boncuk Dağlar, Beydağları, Saklıkent taraflarında oldukça yaygın olarak bulunuyor.)
Yükseklik:                 1300 m. – 1800 m.
Habitat:                     Yüksek çam ormanları arasındaki açıklık alanlar, kayalık yamaçlardaki otluk ve yaşlı ardıç ağaçlarının altlarında bulunur. Kormlar diğer bir çok çiğdemde olduğu gibi derin değildir.
Çiçekler:                    Çiçekler küçük yapılı, açık mavi ile koyu mavi arasında değişen tonlardadır. Taç yaprakların alt kısımlarında çok koyu renkte üçgenimsi bir bölge bulunur. Bu üçgenimsi bölge bazen taç yaprakların tepesine kadar  uzar, bazen incelir, bazen çok silik bir hal alır ama yine de tüm örneklerde bu koyuluktan bir iz bulunur. Bazı örneklerde bu koyu bölge çiçek sapının ortalarına kadar uzarken bazı formlarda taç yaprakların çiçek tüpü ile birleştiği kısımda belirgin bir sarılık bulunur.  Bazı açık renkli formlarda ise bu koyuluk çok silik bir hal alır ve taç yapraklarda çok hafif mavi damarlar görülür.  Çiçek boğazı ise çok koyu portakal rengindedir. Varyasyonu çok zengindir. Bu türü diğer türlerden ayıran en önemli ve en belirgin özelliği ise çok koyu renkteki tohumlarıdır. Zaten atrospermus ismi de buradan gelmektedir.
Segmentler:                Stilus portakal veya kırmızı renkte, anterlerin ortasından veya tepesine yakın bir noktadan üç parçaya ayrılarak anterlerin üzerine ulaşar. Nadiren anterlerin seviyesinde veya altında kalır. Stigma borozan tiplidir ve uçlara doğru belirgin bir şekilde genişlemektedir. Anterler, filamentler ve boğaz sarıdır. Fakat bazı lokasyonlarda anterlerin bazıları siyahlıdır.
Yapraklar.                  Yapraklar 4-8 adet, çiçeklenme döneminde çiçeklerde daha kısadır.
Korm ve tunik:           Tunik sert kırılgan, alt kısımdan dikine parçalara ayrılı, belirgin olarak dişsiz yüzükler bulunur.
Benzerleri:                  subsp. pulchricolor  (korm tunik çok belirgin olarak zarımsıdır, yapraklar çok ince ve 1 mm. nin altındadır)                       
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok yaygın bir tür değildir.  Soğuk bir kış ve serin bir yaz isteği vardır. Yaz yağmurlarına karşı oldukça toleranslı bir türdür. Bahçelerin hafif gölgeli köşeleri seçilmesi gerekir. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder