Crocus danfordiae

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Kütahya, Burdur, Isparta, Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Eskişehir, Ankara, Konya, Karaman, Nevşehir, Niğde, Yozgat, Kayseri, Sivas, Çorum, Adıyaman,  
Yükseklik:                 1000 m. – 2000 m.  
Habitat:                     Açıklık alanlardaki kısa otlu çayırlar, çalılık altları ve ışık alan orman kenarlarında bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler çok küçük boyutlu (1.5 cm. gibi), çok açık sarı, beyaz veya çok açık mavi renktedir. Taç yaprakların dışı çok hafif noktalıdır. Bazen noktalar daha belirginleşir iken bazen de neredeyse hiç belli olmuyor. Bazı formlarda da sarı beyaz arası bir renkte ve çiçek sapları biraz daha koyudur. Sarı ve beyaz formlar sık sık birlikte bulunuyor. Bazen de C. minutus ile birlikte bulunuyor.
Segmentler:                Stilus turuncu – kırmızı renkte, üç parçalı ancak anterlerin ortasına kadar ulaşabiliyor. Stigma üç parçalı, parçalar çok kısa ve uçları daha geniştir. Anterler, filamentler ve çiçek boğazı sarıdır. Anter lobları her zaman siyahtır.
Yapraklar.                  Yapraklar  3-5 adet, çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya daha uzun olarak mevcuttur.
Korm ve tunik:           Tunik çok sert ve belirgin yüzüklüdür.
Benzerleri:                  minutus (stigma parlak beyaz renktedir)                      
                                    punctatus (taç yaprakların dışı çok benziyor fakat boyut olarak belirgin olarak daha büyük yapıdadır.
Genetik soy ağacına göre en yakın akrabaları; biflorus grubundan subsp. punctatus, subsp. caelestis, subsp. pulchricolor, sieheanus ve minutustur.
Yetiştirme:                  Doğada olduğu gibi kültürel olarak ta çok yaygın bir türdür. Soğuk karlı bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği vardır. İstanbul şartlarında çok güzel yetişiyor ve herhangi bir yaz veya kış korumasına gerek duymaz. Bahçelerin ışıklı köşeleri seçilmelidir. Saksıya bir kez ekildiğinde uzun yıllar el değmeden çoğalıp gelişiyorlar. Çok güzel tohum tutar ve çimlenme oranı çok yüksektir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder