Crocus caelestis

Çiçeklenme:              Şubat - Nisan
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Uşak, Kütahya
Yükseklik:                 1200 m. – 1400 m.  
Habitat:                     Çam ormanı etraflarındaki açıklıklar, açık kuru otluk ve çalılık alanlar. Genellikle kalkerli toprakları tercih ediyor. C. chrysanthus ile birlikte bulunuyor fakat aralarında melez örnekler bulunmuyor.
Çiçekler:                    Açık mavi ve beyaz arasındadır. Taç yaprakların dışında herhangi bir çizgi veya belirgin işaret bulunmuyor. Bazı örnekler çok açık renkli,  noktalı ve C. punctatus’a benziyor. (ancak punctatus kadar küçük değil ve loblar her zaman sarıdır) Bazı örnekler ise taç yaprakların dışı daha koyu mavi renkli ve C. pulchricolor’a benziyor fakat onun kadar renkli değil. Çiçek boğazı limoni açık sarıdır. Çiçek tüpü genellikle daha koyu renkli gri ve mor arasındadır.
Segmentler:                Stilus portakal ile kırmızı arasında, anterlerin ortasından bölünmeye başlar ve anterlerin tepesine veya bir miktar üzerine çıkıyor. Anterler, filamentler ve boğaz sarıdır. Bazı örneklerde boğazdaki sarı bölge sarı ile çağla yeşili arasındadır.
Yapraklar.                  Yapraklar  3-7 genellikle 4 adet, 0.5-1 mm. genişlikte, yeşil renkte, ribsiz, çiçeklenme döneminde çiçeklerden bir miktar daha kısadır.
Korm ve tunik:           Tunik benim örneklerde daha çok kalın sert, yüzüklü ve boyunsuz görünüyor. Fakat bilisel orijinal yayında ise hemen hemen zarımsı ve yüzüklü olduğu yazıyor! Anlaşılan tunik bazı lokasyonlarda kalın ve bazı lokasyonlarda daha ince olabilir. 
Benzerleri:                  subsp. punctatus ( çiçekler tekdüze her zaman noktalı ve loblar siyahtır. )
                                     subsp. pulchricolor (taç yaprakların dışı çok koyu renkli, tunik çok belirgin olarak zarımsı ve boğaz koyu sarıdır)
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok yeni bir türdür. Bulunduğu bölge ve toprak dikkate alınır ise her türlü iklim şartlarında kolaylıkla yetişebilir. Sıcak ve kuru bir yaz isteği olsa bile ara sıra yağan yağmurlara ve kış donlarına karşı dayanıklıdır. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder