Crocus candidus

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik /Türkiye / Çanakkale, Balıkesir
Yükseklik:                 300 m. – 550 m.  
Habitat:                     Kalkerli tepeler, çam ormanları etrafındaki açıklıklar, çalılık ve makilik alanlar
Çiçekler:                    Çiçekler beyaz, iri ve gösterişlidir. Taç yaprakların dışı genellikle hafif noktalı, bazen hafif şeritsi noktalıdır. Nadiren olsa da taç yaprakların dışı tamamen mor şeritli noktasız formların bulunduğu lokasyonları da bulunuyor.  Çiçek boğazındaki sarı bölge belirgin ve geniştir.
Segmentler:                Stilus açık sarı veya portakal renkli, belirgin olarak çok parçalı, anter seviyesinde veya bir miktar aşağı yukarı olabilir. Anterler, filamentler ve boğaz sarıdır.
Yapraklar.                  Yapraklar  doğada 2-3 adet ve çok geniştir. (kültürel ortamda sayı bir miktar artabilir) Çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya bir miktar üzerindedir.
Korm ve tunik:           Tunik kalın zarımsı alt taraflardan fiberlere ayrılır ve boyunsuzdur.
Benzerleri:                  Genetik soy ağacına göre en yakın akrabaları C. olivieri ve flavus türleridir fakat bu türler sarı renkte olduğu için karıştırmak imkansızdır.
Yetiştirme:                  Fazla derine ekilmemesi gerekir. Toprak konusunda seçici değil, tercihen bahçenin bol güneş alan kesimlerine ekilmelidir. Geniş yapraklı türler genel olarak düşük yükseltili bahçe şartlarında çok güzel gelişiyor. Belki kışların çok sert geçtiği ülkelerde kış koruması gerekebilir.
 




























C. candidus Orangino
Bu ilk olarak benim keşfettiğim çok ilginç bir örnek. Ben bunu ilk önce standart beyaz C. candidus örnekleri ile dolu bir lokasyonda sadece iki tane ve yan yana olarak buldum. Aralarında beş santim gibi bir mesafe vardı. Örneklerin aynı kormdan olduğunu sanmıyorum fakat etrafta başka sarı örnek te yoktu.  Etrafta hatta bu bölgede melez oluşturabilecek olivieri veya flavus türleri de bulunmuyor.  Tek seçenek olarak yeni bir mutasyon veya tür olması gerekir. Kim bilir zaman içinde DNA araştırmaları bazı sorulara cevap bulabilir. Çiçekleri ve kormu C. candidus’a kıyasla biraz daha ufak ve yaprakları daha ince duruyor. Gayet çok güzel tohum da tutuyor. Henüz tohumların yüzde kaçı sarı veya beyaz çıkacağına cevap veremiyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder