Crocus olivieri subsp. olivieri

Çiçeklenme:              Mart - Nisan
Dağılım:                     Yunanistan, Bulgaristan, Güney Romanya, Türkiye / Batı ve Kuzey Batı Türkiye / Edirne, Kırklareli, Sakarya, Bolu, Ankara, Bilecik, Kütahya, Uşak, Eskişehir, Kırşehir
Yükseklik:                 200 m. – 1550 m.  
Habitat:                     Açık taşlık, çimenlik, çalılık ve orman etraflarındaki açık alanlar
Çiçekler:                    Çiçekler açık veya koyu sarı renkte ve diğer çiğdem türlerine kıyasla daha iridir. Genelde çiçeklerin çiçek tüpü dahil her tarafı tek düze sarı olmakla beraber, bazı formlarda çiçek tüpü hafif çilli kahve renktedir.
Segmentler:                Stilus genellikle taç yaprakları ile aynı renkte, nadiren daha koyu portakal renkte, her zaman 6 parçalı, anterlerin seviyesinde, nadiren bir miktar aşağı veya yukarı olabilir. Anterler, filamentler ve çiçek boğazı ile aynı renkte sarıdır.
Yapraklar.                  Yapraklar  2-3 nadiren 4 adet ve çok geniştir. Bu geniş yapraklar C. olivieri grubunu diğer türlerden ayıran en temel özelliktir. Sadece C. candidus biraz daha geniş yapraklara sahiptir. Çiçeklenme ile birlikte yapraklar, çiçeklerin seviyesinde veya biraz daha kısa olarak görülmeye başlar.
Korm ve tunik:           Tunik üst taraflar kalın zarımsı tek parçalı iken, alt taraflarda birçok fiberlere ayrılır.
Benzerleri:                  subsp. istanbulensis (korm tunik üst kısımlardan hafif örgülüdür ve alttan belirgin fiberlidir)
                                     subsp. balansae (taç yaprakların dışı kahve şeritli, noktalı, tamamen çikolata gibi veya tamamen sarı renktedir. Stilus 6 ile 12 parça arasında olabilir)
                                     candidus (çiçekler beyaz, yapraklar 1-2 daha geniş)
                                     subsp. flavus ve subsp. dissectus (yapraklar daha ince ve yüksek sayıdadır, tunik çok belirgin olarak boyunludur.)
Yetiştirme:                  Doğal ortamda bu kadar yaygın olmasına karşılık kültürel ortamda yaygın olarak bulunmuyor. İstanbul ikliminde hiçbir koruma gerektirmeden bahçelerin açık güneşli kenarlarında kolaylıkla yetişiyor. Toprak konusunda seçici değil fakat kumsal ağırlıklı topraklarda daha güzel gelişir. Yaz yağmurlarına karşı toleranslıdır ve daha geç yeşillendiği için kış donları da sorun yaratmıyor. Kormlar çok fazla derine ekilmemelidir.  




















  C. olivieri Albino
Bu benim keşfettiğim çok ilginç bir albino. Aslında albinolar hemen hemen her çiğdem türünde sıkça karşımıza çıkıyor. Özellikle mavi, eflatun ve mor renkli türlerde, oysa sarı renkli çiğdem türleri bu konuda çok tutucudur ve kolay kolay albino oluşturmazlar. Zaten bu örneği de albinodan ziyade yeni bir mutasyon olarak değerlendirmek gerekir. Yani yeni bir türün ilk doğan örneği gibidir.  Albinolarda beyaz renk dışında bitkinin diğer tüm özellikleri bitkinin atasına benzer fakat bu örnekte ise atasında bulunmayan bazı özellikler bulunuyor. Çiçek tüpü mavi gri arası bir renkte, yapraklar çok belirgin bir şekilde tüylü,  stilus kremsi beyaz ve çok güzel de tohum tutuyor. Tohumlar henüz çiçek açacak boya ulaşmadı. Tohumların yüzde kaçı beyaz çıkacağını çok merak ediyorum






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder