Crocus olivieri subsp. istanbulensis

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik /Türkiye / İstanbul, Anadolu Yakası
Yükseklik:                 350 m. – 370 m.  
Habitat:                     Tepe üstlerindeki açıklık ve fundalık alanlar
Çiçekler:                    Çiçekler açık veya koyu sarı renkte ve diğer çiğdem türlerine kıyasla daha iridir. Genelde çiçeklerin çiçek tüpü dahil her tarafı tek düze sarı olmakla beraber, bazı formlarda çiçek tüpü hafif çilli kahve renktedir.
Segmentler:                Stilus genellikle taç yaprakları ile aynı renkte, nadiren daha koyu portakal renkte, her zaman 6 parçalı, anterlerin seviyesinde, nadiren bir miktar aşağı veya yukarı olabilir. Anterler, filamentler ve çiçek boğazı ile aynı renkte sarıdır.
Yapraklar.                  Yapraklar  2-3 nadiren 4 adet, çiçeklenme ile birlikte, çiçeklerin seviyesinde veya daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik üst tarafları örgülü alt tarafları ise dikine fiberlidir.
Benzerleri:                  subsp. olivieri (tunik kalınca zarımsı üst tarafları tek parça alt tarafları parçalı fiberli)
                                     subsp. flavus ve dissectus (yapraklar ince yüksek sayılı, tunik belirgin olarak boyunludur )
Yetiştirme:                  Bu tür doğada ve kültürel olarak çok çok nadirdir. Ben bu türü doğada sadece bir lokasyondan biliyorum ve bu lokasyonda da sadece 50 civarında birey bulunuyor. En kötüsü ise bu lokasyonun tam üzerinden yangını engellemek için yol açılarak tahribat yapılmış. Bir de bölgeye çam ağaçları ekilerek yeniden ağaçlandırma yapılmış. Bu çamlar büyüdüğünde ise büyük ölçüde alanın gerçek sahibi olan nadir bitkiler gibi bu çiğdem türü de gölge altında kalarak yaşam mücadelesi verecek. Fakat bu çiğdem türü diğer tüm bitkiler gibi tamamen yaz ve kış güneş göremeyen bir durumda yaşayamaz. Bu şartlarda tür gelecekte botanik bahçelerinde yaşamını sürdürebilir fakat bu durumda şartlar değiştiği için artık bitki farklı bir boyutta yoluna devam edecektir.  Kültürel olarak yetiştirilmesi çok kolay fakat kireçli toprağı sevmiyor. Kumsal hafif humuslu toprak ve güneşli bir köşe seçilmesi gerekir. Benim bahçe şartlarında en geç çiçek açan türlerden birisidir. Çok güzel tohum tutuyor fakat kormdan yavru vermekte pek istekli görünmüyor. Çiçeklenme döneminde bol miktarda su istiyor.





2 yorum:

  1. Merhaba, Sultanbeyli Cumhuriyet Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri olarak, İstanbulensis ile ilgili bir proje yürütmek istiyoruz. "Ben bu türü doğada sadece bir lokasyonda biliyorum ve orada 50 civarında birey bulunuyor" demişsiniz yazınızda. Biz de bu çiğdemlerin koruma altına alınması ve mümkünse doğal ortamında, değilse kültür ortamında çoğaltılması, etrafındaki ağaçların sökülerek başka bir yere nakledilmesi konusunda girişimlerde bulunuyoruz. Ancak bunun için tam olarak yerlerini tespit etmemiz gerekiyor. Dilerseniz bu çalışmada siz de bize eşlik edebilirsiniz. çiğdemlerin yerlerinin tespiti konusunda yardımlarınızı bekliyoruz.

    738772@meb.k12.tr mail adresinden bize ulaşabilirseniz seviniriz.

    Hayırlı günler.

    YanıtlaSil
  2. trakyada da istanbulensis var şubat ayında açıyor

    YanıtlaSil