Crocus heuffelianus subsp. heuffelianus


Çiçeklenme:              Mart - Mayıs
Dağılım:                     Romanya, Çekoslovakya, Sırbistan, Ukrayna, Kafkasya
Yükseklik:                 400 m. - 1500 m.                   
Habitat:                     Meşe ve karışık orman aralarındaki tepelik ve çalılık su kusan çok ıslak kısa otluk alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler genellikle açık leylak, nadiren beyaz veya çok koyu mor renklerdedir. Dıştaki taç yaprakların tepesinde bir koyu mor renkte V şekli bulunur. Bu türün renk ve varyasyonları çok geniştir. Taç yaprakların tepesindeki v işareti tüm formlarda bulunur. Çiçek tüpü koyu mor renklerdedir.
Segmentler:                Stilus portakal renkte üç kısa parçalı, ponpon şekilli ve anter seviyesinde veya bir miktar üzerindedir. Anterler sarı ve filamentler parlak tüysüz beyazdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 2-3 adet, 5-7 mm. eninde, çiçeklenme zamanı çiçeklerin seviyesinde veya daha kısadır. Brakte ve brakteol görülmez.
Korm ve tunik:           Tunik zarımsı ve ince ağımsıdır.
Benzerleri:                  C. vernus (boyutlar aynıdır fakat koyu renk V işareti bulunmaz, stilus  belirgin olarak anterlerden daha uzundur ) 
                                    C. veluchensis ( çiçek boğazı tüylü, koyu renkli V bulunmaz)
Yetiştirme:                  Uzun, karlı bir kış ve serin bir yaz isteği vardır. Kültürel olarak çok yaygın ve çok sevilen bir türdür. Dark Wonder, Carpathian Wonder, Purple Eyes, National Park, Brian Duncan, Wildlife… gibi benimde yetiştirmeyi çok istediğim bir çok kültür formu bulunuyor. Fakat bu C. vernus grup türler mart gibi İstanbul iklimi için çok geç çiçek açıyor. Oysa mart ayında diğer tüm türler tohum bağlamış oluyor. Bir diğer sorun ise bu türler yazın çok fazla kurumayı sevmiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder