Crocus tommasinianus

Çiçeklenme:              Şubat - Mayıs
Dağılım:                     Macaristan. Bulgaristan, Arnavutluk, Hırvatistan, Karadağ, Bosna Hersek, Sırbistan, Makedonya
Yükseklik:                 400 m. - 1500 m.
Habitat:                     Meşe ve karışık orman aralarındaki tepelik ve çalılık alanlar
Çiçekler:                    Çiçekler açık leylaktan koyu mora, açık gök mavisinden koyu maviye kadar değişen tonlardadır. Çiçek tüpü çok açık veya beyaz renktedir. Taç yaprakların iç yüzü çiçek boğazına doğru belirgin bir şekilde renkler açılarak beyazlaşıyor. Çiçekleri bu türe çok benzeyen C. vernus’a kıyasla daha ince yapılıdır. C. vernus'un çiçekleri ise daha çok bir kadeh şeklindedir. Ayrıca C. tommasinianus güneşli havalarda çiçekler yıldız gibi tamamen açılır iken C. vernus kadeh şeklinde kalır.
Segmentler:                Stilus portakal renkte üç kısa parçalı, ponpon şekilli ve anter seviyesindedir. Anterler sarı ve filamentler parlak tüysüz beyazdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 2-4 adet, 5-7 mm. eninde, çiçeklenme zamanı çiçeklerin seviyesinde veya daha kısadır.
Korm ve tunik:           Korm 2 cm. eninde ve 1 cm. boyundadır. Tunik dikey fibrilli, bazen sadece üst taraflardan düzensiz ağımsıdır.
Benzerleri:                  C. vernus (taç yaprakların iç yüzü boğaza yaklaştıkça beyazlamaz, dıştaki taç yaprakların tepesinde kalp şeklinde koyuluk bulunur, stilus anterlerden daha uzundur, kormların her tarafı zarımsı ve hafif örgülüdür, ) 
                                    C. veluchensis ( çiçek boğazı tüylü, renkler çiçeklerin alt kısınlarında ve çiçek tüpünün üst taraflarında koyulaşır, korm ince ağımsı ve boyunludur)
Yetiştirme:                  Uzun, karlı bir kış ve serin bir yaz isteği vardır. Kültürel olarak çok yaygın bulunan Ruby Giant, Withwell Purple, Barr’s Purple, Lilac Beauty, Roseus, Pictus, Bobbo, Eric Smith, Lilac Striped, Yalta, Claret Cream, Lyn’s Pink… gibi bir çok harika formu bulunur. Ancak bu kültür formlarının bir kısmı melez bir kısmı ise sterildir. Kültürel formlar çok güzel ve gösterişli iken doğada bulunan formlar ise genel olarak açık leylak tekdüze renktedir. Serin kuzey ülkelerinde bu tür parklarda adeta çim gibi çok yaygın olarak yetişiyor fakat İstanbul iklim şartları bu tür için biraz kuru ve sıcak kalıyor. Bana bu türden ilk olarak küçük bir korm geldi fakat çiçek açmadan yok olup gitti.
Bu türden olan tek örneğim bana sürpriz yapıp ilk kez çiçek açtı.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder