Crocus boissieri (George Maw 1881)


Çiçeklenme:              Haziran
Dağılım:                     Türkiye / Orta Toroslar / Silifke / Cennet Chennem mağaraları civarı!)
Yükseklik:                 ----------  
Habitat:                     ----------
Çiçekler:                    Çiçekler elde bulunan tek bir herbaryum örneğine göre pür beyazdır. Çiçek boğazı tüysüz beyazdır.
Segmentler:                Stilus sarı renkte, stigma çok kısa parçalı, uçlardan belirgin olarak genişliyor,  borozan tipli ve anterlerin seviyesindedir. Anterler 6mm. boyunda, sarı ve kısadır. Filamentler ise 12-13mm. boyunda ve anterlerden iki kat daha uzundur. Bu özellik bilinen diğer çiğdem türlerinin hiç birinde görülmüyor. Bu özellikten dolayı yeni bir tür olarak kabul edilmiştir.
Yapraklar.                  Yapraklar 3-4 adet, 4mm. çivarında oldukça geniş ve çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya üzerindedir.
Korm ve tunik:           Herbaryum örneğinde korm bulunmuyor!
Benzerleri:                  Herbaryun örneğine göre C. vernus grubuna yakın duruyor. Fakat Torlar'da ve Anadolu'da bulunan diğer türlerin hiçbirisine benzemiyor.              
Yetiştirme:                  ---------
  Doğrusu ben bu çiğdem türünü buraya eklemeyi pek düşünmüyordum. Fakat Türk kaynaklarda bu isme çok sık rastlamak mümkün.  Hatta  çok yeni yayınlanmış bir kitapta kendisine Türkçe ‘Keşiş çiğdemi’ ismi verilmiş. Bende en azından doğa gezginlerinin hayallerini süslemek için buraya eklemeye karar verdim.
İsviçre’de P. E. Boissier Herbaryum’unda bulunan tek kormsuz örnekte; Yer olarak Orta Toroslar ve Cennet Cehennem Mağarası olarak görünüyor.  Örnek Anadolu’yu 1853 te gezen Rus gezgini P. V. Tchichatscheff ‘den alınmış. Oysa bu gezgin bir botanikçi değildir ve onun Almanca yazdığı günlükte crocus (çiğdem) kelimesi sadece tek bir yerde geçiyor. Oda Cennet Cehennem mağarasını tarif ederken etrafta eski şairlerin (Strabon ve Mela) abarttığı gibi yeşilliğin özellikle çiğdemlerin olmadığını söylüyor. Öyle görünüyor ki herbaryumda verilen yer ve çiçeklenme zamanı doğru değil.  Son zamanlarda Türk ve yabancı botanikçiler bu dönemde bölgeyi birkaç kez ziyaret etmesine karşılık bu türe rastlayamamışlardır. Zaten bu kadar denize yakın düşük bir yükseltide haziran ayında çiçeklenmesi mümkün değil. Kim bilir Torosların hangi köşesinde yeniden keşfedilmeyi bekliyor!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder