Crocus x gotoburgensis


Çiçeklenme:              Mart – Nisan (çok geç çiçeklenen bir türdür)
Dağılım:                     İlk kez Göteburg Botanic Garden’da C. scardicus x pelistericus arasında geliştirilmiş bir melez türdür. Daha sonraları başka botanikçilerde aynı sonuçları tekrarladılar.
Yükseklik:                 Doğal ortamda bulunmuyor
Habitat:                     Doğal ortamda C. scardicus ve C. Pelistericus her iki türde Makedonya’da Pelister dağında bulunur . Genetik olarak birbirlerine çok yakın ve aynı cromozom sayısına sahiptirler fakat aralarında melezler bulunduğuna dair herhangi bir bilgi bulunmuyor.
Çiçekler:                    Çiçekler birinci jenerasyon sonunda açık sarı renklerde, çiçek tüpleri açık veya koyu mor renklerde ve taç yaprakların uçları koyu kahve renktedir. İkinci jeneransyonda ise renkler daha çeşitli, beyaza yakın açık veya koyu leylak renklerinde çok güzel örnekler ortaya çıkıyor. Ben genelde melez örnekleri pek sevmiyorum fakat bu türün melezleri gerçekten çok harika bir görünüşü var ve bu melezler için özel bilimsel makale yapılıp yayınlanmış. Bir çok soğanlı bitkiye ev sahipliği yapan bahçenin ismi verilmiş.
Segmentler:                Stilus beyaz, açık sarı veya portakal renkli, üç kısa parçalı, anterlerden daha uzun veya aynı boydadır. Anterler sarı, filamentler tüysüz beyazdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-4 adet, 2 mm. eninde, çiçeklenme döneminde çiçek tüpünün üstündedir. Yaprakların üst taraflarında ortadaki beyaz şerit bulunmuyor.
Korm ve tunik:           Tunik ağımsı fibrilli ve apexe kadar uzayan belirgin boyunludur.
Benzerleri:                  Şekil, boyut ve segmentleri ile ailesi olan C. scardicus ve C. pelistericus’a benziyor fakat renk olarak iki türün ortasında çok değişken renklerdedir.
Yetiştirme:                  Çok uzun bir kış ve çok serin bir yaz isteği vardır. Yetiştirme koşulları ile de C. scardicus ve C. pelistericus’ta olduğu gibi çok zordur. Yıl boyunca toprağının kurumaması gerekir. İstanbul şartlarında yetiştirilmesi çok çok zordur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder