Crocus pelistericus

Çiçeklenme:              Mayıs - Ağustos
Dağılım:                     Makedonya (Mt. Pelister) ve Yunanistan Makedonya (Mt. Voras)
Yükseklik:                 2300 m. - 2500 m.
Habitat:                     Yüksek dağ zirvelerindeki alpin ve yarı alpin alanlarda C. veluchensis ile birlikte bulunuyor fakat veluchensis daha kuru köşeleri tercih eder iken C. pelistericus güneye bakan kesimlerde, kayarak yığılmış derin ve daha nemli kesimleri özellikle suyun geçtiği yerleri tercih ediyor.  Aynı dağda bazı kesimlerde ise C. scardicus ile birlikte bulunuyor fakat aralarında doğal melezler bulunmuyor.
Çiçekler:                    Çiçeklerin tamamı çok koyu mor - lacivert arasında, nadiren bazı formlarda taç yaprakların içte kalanları biraz daha açık renktedir. Çiçek boğazı beyaz etrafı ise lila renkte ve tüysüzdür. Çiçek tüpü mor renkte fakat bazı formlarda ise daha koyu renktedir.
Segmentler:                Stilus beyaz, açık sarı veya portakal renkli, üç kısa parçalı, anterlerden daha uzun veya aynı boydadır.. Anterler sarı, filamentler tüysüz beyazdır.
Yapraklar:                  Yapraklar koyu yeşil renkte ve çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya altındadır. Yaprakların üst taraflarında ortadaki beyaz şerit bulunmuyor. C. scardicus'tan daha geniştir.
Korm ve tunik:           Tunik ağımsı fibrilli ve apexe kadar uzayan belirgin boyunludur.
Benzerleri:                  C. scardicus (çiçekler sarıdır )     
                                     C. veluchensis ( çiçekler biraz daha küçük boyutlu ve daha açık renklerdedir. Hatta çok sıklıkla beyaz veya beyaza çok yakın lila renktedir)
Yetiştirme:                  Çok uzun bir kış ve çok serin bir yaz isteği vardır. Yetiştirme koşulları C. scardicus ile aynıdır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder