Crocus scardicus

Çiçeklenme:              Mayıs - Ağustos
Dağılım:                     Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan (Scardic-pindihan Bölgesi)
Yükseklik:                 1700 m. - 2500 m.
Habitat:                     Yüksek dağ zirvelerindeki alpin ve yarı alpin vecetasyonun bulunduğu alanlarda bulunur. Genellikle derin kalkerli ve slikat toprakları tercih ediyor.
Çiçekler:                    Çiçeklerin taç yaprakların üst tarafları koyu sarı renkte ve çiçek tüpü ile birleştiği alt tarafları çiçek tüpü ile aynı renkte mordur.  Çiçek boğazının merkezi leylak, etrafı beyaz renkli ve tüysüzdür. Çiçek tüpü 5-6 cm. boyunda ve mor renktedir.
Segmentler:                Stilus sarı renkli, üç parçalı, iskambildeki gibi maça şeklinde ve anterlerden daha uzun veya aynı boydadır. Anterler sarı, filamentler beyazdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-4 adet, 2 mm. eninde, çiçeklenme döneminde çiçek tüpünün üstündedir. Yaprakların üst taraflarında ortadaki beyaz şerit bulunmuyor.
Korm ve tunik:           Tunik ağımsı fibrilli ve apexe kadar uzar ve belirgin boyunludur.
Benzerleri:                  C. pelistericus (bu türe boyut ve şekil olarak çok benziyor fakat bu tür tamamen koyu mavi veya mor renktedir)     
Yetiştirme:                  Çok uzun bir kış ve çok serin bir yaz isteği vardır. Yazın kesinlikle tamamen kurumaması ve topraktan çıkartılmaması gerekir. Posta veya kargo ile bir yerlere gönderilirken bile küçük poşetler içerisinde bir miktar hafif nemli yosun ile birlikte gönderilmesi gerekir. Bu türün Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinde bulunan. C. vallicola ve C. scharojanii ile ayni iklim isteği vardır. İstanbul iklim şartlarında yetiştirilmesi mümkün görünmüyor. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder