Crocus antalyensis subsp. striatus

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Güney Batı Anadolu / Muğla
Yükseklik:                 900 m. - 1050 m.
Habitat:                     Zirve kesimlerdeki çam ormanların etraflarındaki açıklık ve taşlık alanlarda bulunur. Hemen karların etraflarında ve kormlar çok derindedir.
Çiçekler:                    Çiçekler beyaz veya açık leylak renklerde, çiçeklerin iç yüzü ve içteki taç yaprakların dış yüzü çok güzel mavi çizgilidir. Dıştaki taç yaprakların dış yüzü ise çok güzel nokta desenlidir. Bazen ortasından belli belirsiz bir orta çizgi görülüyor. Çiçek boğazı belirgin sarıdır.
Segmentler:                Stilus sarı veya portakal renginde, az parçalı, dik duruşlu ve tel şekillidir. Boyu ise anterlerden daha kısa nadiren aynı seviyededir. Anterler, filamentler ve boğaz sarı renktedir. Filamentler kısa tüylüdür.
Yapraklar:                  Yapraklar 4-5 adet,  çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesindedir. Bilimsel makalede olgunlaşma döneminde diğer alt türlerin neredeyse iki katı boya ulaştığı yazıyor.
Korm ve tunik:           Tunik kağıtımsı, uzun boyunlu ve alt taraflarda fibrillere ayrılır.
Benzerleri:                  C. antalyensis subsp. antalyensis (çiçeklerin dış yüzeyi kısa ve düzensiz çizgilidir, tamamen noktalı formları yok, içteki taç yaprakların dış kısmında çizgiler bulunmaz)  
                                    C. antalyensis subsp. gemicii (jeolojik, morfolojik ve genetik olarak bir birlerine çok yalın duruyorlar. Fakat bu türde koyu mor renkte, çok ince çizgi ve damarlar bulunur, stilus daha fazla parçalı, anterler seviyesine kadar ulaşarak aşağıya doğru kavis çiziyor, içteki taç yaprakların dışı çizgili değil)   
Yetiştirme:                  Diğer antalyensis alt türlerinde olduğu gibi bu alt türü de biraz daha derine ve hafif gölgeli bir köşeye ekmek gerekir. Çiçeklenme döneminde bol sulanması gerekir. Yaz yağmurlarına karşı gayet toleranslıdır. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder